- Beter renderend vastgoed door inzet van groen | nevap.nl
Terug

Beter renderend vastgoed door inzet van groen

vrijdag 29 juni 2018

Zet 35 belangstellenden voor groene business-modellen in een bus, nodig experts uit, bezoek    4 interessante locaties en  … ideeën en contacten komen tot bloei. NEVAP, NLGreenlabel en Priva verbonden stakeholders uit de vastgoedexploitatie en de groensector op 21 juni  jl. tijdens een inspirerende Innovatie Safari Urban Farming. Het doel? Door het bevorderen van kennisdeling en samenwerking gebouwen en gebieden toekomstbestendig maken.

 

 

Urban farming levert profit op voor vastgoedexploitanten, zo blijkt uit businessmodellen en wetenschappelijk onderzoek. Fred Ruijgt van Priva bevestigt dat vastgoed haar rendement kan verhogen door indoor growing: 'Het verdienmodel is er. In 5 jaar is de investering terugverdiend met een goede afzetregio in de buurt.'

Prof. dr. Bert van Duijn (Fytagoras) bracht het wetenschappelijk perspectief. Bert kon een tipje van de sluier optillen en de eerste bevindingen delen die aantonen dat binnenbeplanting direct effect heeft op een beter binnenklimaat. Het bespaart direct in de energielasten. Eind van het jaar verwacht Bert het definitieve bewijs te kunnen leveren dat binnenbeplanting nog meer oplevert, zoals een betere arbeidsproductiviteit. Tijdens de rondleiding in BlueCity010 zagen we dat dit voormalige zwembad een 'pool of possibilities' is voor circulaire bedrijven. De exploitatie van dit probleempand kent uitdagingen en kansen. Tijdens de rondleiding werden partijen dusdanig gegrepen door de opgave en de heersende energie dat zij aanboden om mee te helpen in de exploitatie en vergroening van het pand.

Bij Dakpark Rotterdam  ervaarden de aanwezigen in de onstuimige wind dat ‘dubbel grondgebruik’ en het exploiteren ervan prachtige resultaten oplevert. Een goed voorbeeld van multi-use waar retail, parking en het grootste openbare dakpark in Europa samenkomt. Vol passie vertellen bewoners hoe zij bijdragen aan het beheer van het park. Verzucht werd: 'Ik hoop dat vastgoedexploitanten en groene mensen verliefd op elkaar worden. Zodat eerder in het proces samen wordt gewerkt en de gebruiker centraal staat. Redeneer vanuit functies in plaats van producten'.

De verrassende Cress Experience bij Koppert Cress sloot de bijzonder inspirerende Innovatie Safari Urban Farming af. De smaakpapillen kregen bijzondere ervaringen. De innovatie in cresses, de ambitie van het bedrijf, hoe deze wordt vormgegeven én de invloed die het bedrijf wil hebben op een gezonde leefstijl gaven voer aan de discussie aan de tafels. 'Ik heb genoten van de mensen, de innovaties, de afwisseling en het diner. Het was echt fantastisch' vatte een deelnemer de dag samen. 

Bekijk hier de foto-impressie van een bijzonder geslaagde Safari.

Ton Vervoort van Humaan Vastgoed bedankte NEVAP voor een vernieuwend en groen cadeautje en schreef dit reisverslag met inspirerende associaties.