- Inspiratiereis Barcelona van Building Holland door Ing. S.J. Roelfzema (NeVaP lid) | nevap.nl
Terug

Inspiratiereis Barcelona van Building Holland door Ing. S.J. Roelfzema (NeVaP lid)

vrijdag 3 november 2017

Dit jaar had ik geluk, want ik reisde met 50 gelukkigen mee met de Inspiratiereis van Building Holland naar Barcelona. De reis werd mogelijk gemaakt door Armstrong Ceiling Solutions, Daas Baksteen, Renson, Reynaers Aluminium en Building Holland. 

De inspiratie startte woensdag 4 oktober jl. direct bij het inchecken op Eindhoven Airport. De ingestorte vloerconstructie van de te realiseren parkeergarage zette ons, als betrokkenen bij de gebouwde omgeving, meteen aan het denken. 

Bouwwerken van vroeger

Even later kwamen we aan in een zomers Barcelona, een groot contrast met het weer in Nederland. Na een lunch in restaurant Martinus vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op de stad, gidste men ons eerst langs de bouwwerken die zijn gerealiseerd voor de Olympische Spelen van 1992. Deze spelen zijn voor Barcelona heel belangrijk geweest en heeft de stad veel goeds gebracht. 

Van stierengevecht arena tot winkelcentrum

Vandaar gingen we zigzaggend Barcelona in. Van het Paleis Nationaal de Montjuïc, een classisistisch gebouw, lopend naar beneden en passerend het nog steeds imponerende én inspirerende Mies van der Rohe Paviljoen, stonden we voor het Centre Commercial Arenas. Dit winkelcentrum is een herontwikkeling van een Arena. Voordien vonden daar de stierengevechten plaats. Nu shopt men er, ontspant men in de aanwezige bioscoop, of op het gigantische dakterras in één van de restaurants. Alles is gesloopt met uitzondering van de cirkelvormige buitenmuur. Deze Arenamuur heeft men circa 5 meter boven het maaiveld opgetild en op een betonnen “open” rand gezet. Het is een zeer geslaagd voorbeeld van een nieuwe bestemming voor een bestaand en karakteristiek bouwwerk. 

Nog meer gebouwen

De volgende dag bekeken we de Telefonica Tower, Museum Blau, Torre Agbar, Mercat dels Encants, Communication Campus en tenslotte de Sagrada Familia. Dit laatste gebouw behoeft geen omschrijving; het inspireert en betovert een ieder! Maar Museum Blau inspireert niet minder. Het is zo knap om zo’n groot bouwvolume als het ware te laten ’zweven’ boven het straatniveau. De gevel is ook zo’n verrassing, mede door zijn/haar gevelbekleding en licht doorval. Heel bijzonder! 

Vanaf het water

Vrijdag 6 oktober bekeken we de stad vanaf de boot, bezochten de haven en vanuit Torre d’ Alta Mar een fantastisch restaurant, konden wij zien hoe heerlijk men aan het zonnebaden was op het stand! Chapeau voor de organisatie, want inspirerend was deze reis zeker! 

Bekijk hier de overige prachtige foto's van fotograaf Hans Jan Dürr

Fotografie Hans Jan Dürr