Ga door naar hoofdcontent
BlogsEerste resultaten werkgroep Data en digitalisering – 18 januari 2024

Eerste resultaten werkgroep Data en digitalisering – 18 januari 2024

Dinsdag 23 januari 2024Afbeelding Eerste resultaten werkgroep Data en digitalisering – 18 januari 2024

Sophie Smits (Altera vastgoed) geeft de achtergrond waarbinnen de werkgroep de doelstellingen heeft geformuleerd.

“Data is belangrijk, en wordt steeds belangrijker. Er is veel data en het is hard nodig. Niet alleen voor besluitvorming (duurzaamheid, maar ook om kosten te besparen). Het brengt meteen de grootste uitdaging: de economische waarde van data stijgt enorm. Daardoor willen mensen en partijen minder snel hun data delen.”

Privacy speelt een belangrijke rol. Daarnaast zijn er veel verschillende meetmethodes en definities voor data. De laatste grote uitdaging; het gebrek aan overzicht. Er is zoveel data, en nergens 1 plek wat vrij toegankelijk en overzichtelijk is.

Resultaat werkgroep in 2024

  • De werkgroep wil overzicht creëren van alle beschikbare data, voor en door NEVAP leden.
  • Als concreet resultaat beogen zij binnen een jaar een platform te hebben waar zij links naar openbare databronnen op zetten, of links naar partijen die hun data willen delen (geanonimiseerd).
  • Met eenduidige definities. De overheid is bezig met het ontwikkelen van een federatief datastelsel. Het idee van dat datastelsel is om de data niet op een centrale plek te verzamelen, maar ze in de sectoren te houden, daar waar ze horen, bij de bron. De werkgroep vindt het ook van belang om gebruikte terminologie hiernaast te leggen.

Op de lange termijn wil de werkgroep een database creëren, zodat je van verschillende bronnen de data gaat samenvoegen. Wellicht zelfs dat er uit de initiatieven onderzoeken en of stages voor studenten vloeien.

Op dit moment zijn de eerste stappen gericht op dit jaar een overzicht verkrijgen van wat er allemaal is.

Sophie Smits – Altera Vastgoed (werkgroep Data en digitalisering)

Terugkoppeling na de gezamenlijke sessies:

Iedereen heeft een andere kijk op data en digitalisering. Van groot tot klein. Het is best lastig om een standaard erin te vinden en daar zal de werkgroep goed over na moeten denken.

Vanuit de 3 belangrijkste highlights n.a.v. de rondetafelsessies:

  1. Het moet niet alleen een dataplek worden maar een kennisbank, waar echt een vraag naar voren komt. Zoals: “ik wil verduurzamen” en daarop alle bronnen ontvangen kunnen worden. Dat was een wens gedurende alle rondes.
  2. Waar sommige groepen groter moeten denken, moeten we misschien kleiner starten met een databron met daarin de beschrijving, een template.
  3. Als laatste; het hoogover; wat kun je ermee?. We vertrekken vanuit de vraag en die willen beantwoorden. In plaats van alle bronnen toevoegen.

Ben je geïnteresseerd in de Project Canvas van de werkgroep Data en digitalisering (alleen voor NEVAP leden)? Dat kan via de button hieronder.