Ga door naar hoofdcontent
BlogsHBO Challenge 2023; Opmerkelijke concepten voor Stork terrein in Hengelo

HBO Challenge 2023; Opmerkelijke concepten voor Stork terrein in Hengelo

Dinsdag 10 oktober 2023Afbeelding HBO Challenge 2023; Opmerkelijke concepten voor Stork terrein in Hengelo

Door: Barbara van Baarsel – Buro Barcode

De jaarlijkse NEVAP HBO Challenge vond afgelopen donderdag plaats in Hengelo op het 4,5 hectare grote Stork-terrein, in gebouw 5 om precies te zijn. De reden van deze bestemming heeft alles te maken met het (her)ontwikkelingsplan, of zelfs nog het visieplan, waar ontwikkelaar Trebbe, Gemeente Hengelo en Stork de ijverige hulp van studenten en (young) professionals goed bij kunnen gebruiken.

Emma Fokker: “Ik vond de NEVAP Challenge erg leerzaam doordat je met meerdere studenten van verschillende opleidingen en uit andere regio’s uit het land samen werkt aan een project in een korte tijd. Ook was het leuk om met verschillende bedrijven te netwerken die te maken hebben met andere takken van vastgoed. Zeker een aanrader voor andere studenten om meer te leren over vastgoed en je netwerk te vergroten!”

NEVAP organiseerde rondom deze uitdagende casus een challenge, zodat de in totaal meer dan 100 studenten van verschillende vastgoed (-gerelateerde) opleidingen uit het hele land zich met frisse blik konden buigen over deze interessante gebiedsontwikkeling. Met enerzijds veel unieke kansen en mogelijkheden en anderzijds: beperkingen, belangen en uitdagingen.

De dag startte met een uitgebreide briefing in één van de rauwe, hoge ruimtes. Vervolgens was er een rondleiding over het terrein, door de oude en imposante fabriekshallen en het ketelhuis, langs de karakteristieke koeltorens en het halfronde gebouw aan de industrieweg waar ooit het hoofdkantoor van de machinefabriek in gevestigd was. Een stevig staaltje industrieel erfgoed op een toplocatie, recht tegenover het centraal station van Hengelo en omringd door de Universiteit van Twente en de ROC van Twente, deze laagste inmiddels gevestigd in de oude gieterij van Stork, met behoud van veel historische details (zeker een bezoekje waard, red.).

Let the challenge begin!

Nadat iedereen ingedeeld was in een van de twaalf groepen was de challenge ‘aan’ en konden de studenten kennismaken met elkaar. Immers, de één studeert bouwkunde aan de Hanzehogeschool Groningen en de ander vastgoedkunde aan Fontys Hogeschool Eindhoven. Na de kennismaking waaierden de groepen uit over het terrein of op de door NEVAP georganiseerde Thema-MARKT in de ruimtes van gebouw 5. Zo deelde ingenieursbureau ABT informatie over het proces van engineering, CBRE vertelde in hun marktkraam meer over wat er bij het vermarkten en facility management van (her)ontwikkelde gebouwen komt kijken en gemeente Hengelo kon meer inzicht geven over de mogelijkheden van het terrein; wat is erfgoed, wat niet. En hoe ga je daarmee om in deze regio? Ervaring van expert was zeer welkom, informatie over governance, finance, leefbaarheid en belangen, alles werd gretig opgehaald door de jongeren om in hun plannen mee te kunnen nemen.

Vijf uur achter elkaar werd hard gewerkt aan de verschillende concepten, met een walking lunch als break en later nog een verfrissende ijscoupe uit de Schep-ijskraam van, hoe kan het ook anders, Schep Vastgoedmanagers. Er mag gezegd worden dat een flink beroep werd gedaan op de denkkracht van deze studenten die vanuit alle hoeken van het land aan hun carrière timmeren in de sector. Zelf zagen zij dit als een enorme kans om enerzijds aan een concrete casus te mogen werken met medestudenten en anderzijds om nu al bezig te zijn met het opbouwen van een netwerk. Met als kers op de taart te laten zien wat ze kunnen, immers ‘the proof of the pudding is in the tasting’.

Presentatie van de verschillende concepten

En zo kwam daar het uur van de waarheid: in een boeiende presentatieceremonie hebben de verschillende teams hun gedurfde visies en innovatieve concepten gedeeld voor de herontwikkeling van het befaamde Stork-terrein. Voor een deskundige jury en een zal vol professionals uit de bouw- en vastgoedsector onthulden de teams hun plannen, waarbij ze streefden naar erkenning in categorieën zoals creativiteit, duurzaamheid en maatschappelijke haalbaarheid. Let wel, de studenten kregen per team precies drie minuten om hun concept te presenteren. De één pakte dat speels aan, de anders serieus of onwennig. Allen beleken ze een factor te hebben waarmee gewerkt kan worden of een aspect om te integreren in een ander plan.

Hieronder een samenvatting van de opmerkelijke en ook innovatieve ideeën die werden gepresenteerd:

Team 1 – ALLES FLEX: Dit team stelt ‘ALLES FLEX’ voor, een concept gericht op flexibiliteit in woonruimte. Het plan omvat niet alleen een diverse woonomgeving, maar ook een kenniscentrum en functiemenging. De nadruk ligt op duurzaamheid met waterpasserende bestrating en een groene binnentuin.

Team 2 – SHOPSTORK: ‘SHOPSTORK’ heeft als doel Hengelo op de kaart te zetten met een outletcentrum en een focus op Grolsch als een ervaringscentrum. Het team streeft naar innovatie door het creëren van een hub voor MBO, universiteit en startups.

Team 3 – STORK DORP: ‘STORK DORP’ richt zich op het vinden van een balans tussen wonen, werken en recreëren. Met een doelgroepgerichte aanpak, wil het team jongeren naar Hengelo trekken en de historische identiteit behouden door hallen in te vullen met diverse functies. (winnaar Publieksprijs!)

Team 4 – Crearea: ‘Crearea’ stelt voor om creatieve industrie en makers centraal te stellen. Het concept omvat divers wonen, een makersdistrict, een groene sociale hub en een focus op duurzaamheid met groene daken en circulaire elementen. (winnaar Categorie Financiële en maatschappelijke haalbaarheid!)

Team 5 – Techallah Hengelo: ‘Techallah Hengelo’ mikt op technologische innovatie met een ruimte voor ‘nerds’. Het omvat verschillende zones zoals een klimmuur en een technologisch centrum, allemaal gebouwd met een sterke nadruk op duurzaamheid en circulariteit. (winnaar categorie Functionaliteit en creativiteit!)

Team 6 – New Stork: ‘New Stork’ streeft naar het creëren van de grootste urban creative city van Nederland, met aandacht voor behoud van Stork-elementen en een sterke nadruk op duurzaamheid, groen en innovatie.

Team 7 – Little H: ‘Little H’ is geïnspireerd door het Little C-concept in Rotterdam en omvat een stadspark, sportfaciliteiten, en een makerslab. Duurzaamheidskenmerken omvatten bouwen met bouwgewassen en biobased materialen.

Team 8 – STORK STROOK: ‘STORK STROOK’ benadrukt verbinding met de stad en omvat een scala aan functies, zoals een innovatiecentrum, museum, foodhall, klimhal, en wonen.

Team 9 – AGNETA: ‘AGNETA’ richt zich op community en ontmoeten, met duurzaamheidskenmerken zoals groene daken, verticale moestuinen en doorgroeimogelijkheden voor wonen en werken. (winnaar categorie circulariteit en duurzaamheid!)

Team 10 – De Storke Hengelaar: ‘De Storke Hengelaar’ wil een centraal punt creëren met een arcadehal, waarbij de geschiedenis van Hengelo wordt geïntegreerd. Het concept omvat ook goedkope ruimte voor starters.

Team 11 – Hartje Stork: ‘Hartje Stork’ volgt een gefaseerde aanpak met de nadruk op wonen, werk & leren, science center en cultuur. Duurzaamheidskenmerken omvatten water gevuld glas en transparante zonnepanelen.

Team 12 – New Stork: ‘New Stork’ streeft naar een combinatie van ontmoeten, co-housing en modulaire huisvesting, waarbij studenten betrokken worden voor co-creatie. Duurzaamheidsdoelen omvatten vergroening van het terrein en groene daken.

Sandora Wirjasentana: “Ik vond de NEVAP HBO Challenge erg leuk! Je krijgt een unieke kans om contact met grote bedrijven te leggen maar ook met de gemeente. Daarnaast is het ook leuk om weer onder de studenten te zijn (zelf loop ik nu een half schooljaar stage). Je wordt uitgedaagd om out-of-the-box te denken en je loopt even in de schoenen van een projectontwikkelaar. Voor studenten is het zeker de moeite waard om een keer mee te doen!”

Jurybeoordelingen

Allereerst werden de teams beoordeeld door het publiek dat bestond uit een divers gezelschap: NEVAP-leden, docenten van de verschillende opleidingen, conceptontwikkelaars, erfgoed experts, architecten, bouwers, ingenieurs en oudgedienden van Stork. Bij een realtime meting via Mentimeter kwam ‘Stork Dorp’ als publiekswinnaar uit de bus; zowel inhoudelijk raakte deze presentatie de juiste snaar als qua vorm, waarin humor toch ook weer een duit in het zakje doet.  

De beoordelingen van de jury benadrukten ‘Techallah’ voor creativiteit en functionaliteit, ‘Agneta’ voor duurzaamheid en circulariteit met daarin een compliment voor de naam die verwijst naar de kleindochter van oprichter Stork, en ‘Crearea’ voor maatschappelijke haalbaarheid. Elke voorgestelde herontwikkeling deed op een bepaalde manier eer aan de rijke geschiedenis van het Stork-terrein en bood unieke benaderingen om het een nieuwe, bloeiende toekomst te geven.

Alle deelnemers aan deze dag ontvingen het NEVAP-certificaat waarmee ze een jaar lang gratis lidmaatschap hebben verdiend. We hopen ze van harte in ons platform te mogen blijven verwelkomen.