Interview Itzél Zuiker (Bouwend Nederland) tijdens Transitietour Circulaire (Her)ontwikkeling
Maandag 15 augustus 2022Op een zonovergoten dag zijn we met zo’n 90 leden van de verschillende vak- en brancheverenigingen on tour gegaan langs twee utiliteitsgebouwen waar iets unieks is gedaan op het gebied van circulariteit. Vervolgens pasten de deelnemers de opgedane kennis toe in twee cases van het Rijksvastgoedbedrijf op het terrein van de Bernhardkazerne van het Ministerie van Defensie. Het thema voor deze eerste editie was circulaire herontwikkeling.
Itzél Zuiker – Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland over en tijdens deze dag:
Voldoet het programma aan de verwachtingen die je had?
“Ja, ik vind het best wel divers. De twee projectbezoeken zijn heel verschillend. Het is leuk dat je het vanuit die ketenkant bekijkt; de leveranciers en opdrachtgevers, bouwbedrijven… Het gaat nu ook over ‘wie geeft de opdracht’, ‘wie sloopt’, ‘wie levert de materialen aan’. Die brede scope is interessant.”
Zie je al synergie ontstaan onder de deelnemers?
“Jazeker, dit gebeurt vooral tijdens en na de cases omdat ze dan echt met elkaar in gesprek gaan over een concrete praktijkvraag. Ze brengen hun eigen expertise mee en krijgen een inkijkje in de expertise van de anderen”
Wanneer is het voor jou geslaagd?
“Als mensen geïnspireerd raken en mensen in hun eigen werk ook aan de slag gaan met circulariteit. Maar, als mensen al getriggerd zijn om hun mindset te veranderen ben ik al blij! Dit is de eerste tour, er komen er meer. Het zou leuk zijn als mensen hier kunnen netwerken en er ook iets uit kunnen halen voor hun werk.”
Kunnen we samenwerking tussen de generaties en de ketenonderdelen wel ‘aanjagen’?
“Lastige vraag. Ik denk dat veel dingen niet automatisch op gang komen als je er niet mee in aanraking komt. Dan is het ‘niet nodig’. Door samenwerking te organiseren, bijvoorbeeld door dit soort bijeenkomsten, moeten mensen wel.”
Hoe zorgen we ervoor dat er meer wordt samengewerkt in de keten? ‘Hoe dan?’
“Je kunt overal managers voor aanstellen, maar dan is het weer van ‘niemand’. Het is aan de bedrijven / organisaties om er tijd voor in te ruimen. Dat doen ze vandaag. Daarmee hebben we al een klein succes geboekt. Het is geslaagd als mensen het gaan delen met hun collega’s.”
Hoe gaan we dat monitoren?
“Ik denk dat het goed is om het gesprek op gang te houden door dit soort samenkomsten te blijven organiseren. Door mensen te prikkelen samen te werken.”