Ga door naar hoofdcontent
BlogsInterview Jeroen Hollander (De Alliantie) tijdens Transitietour Circulaire (Her)ontwikkeling

Interview Jeroen Hollander (De Alliantie) tijdens Transitietour Circulaire (Her)ontwikkeling

Woensdag 20 juli 2022Afbeelding Interview Jeroen Hollander (De Alliantie) tijdens Transitietour Circulaire (Her)ontwikkeling

Op een zonovergoten dag zijn we met zo’n 90 leden van de verschillende vak- en brancheverenigingen on tour gegaan langs twee utiliteitsgebouwen waar iets unieks is gedaan op het gebied van circulariteit. Vervolgens pasten de deelnemers de opgedane kennis toe in twee cases van het Rijksvastgoedbedrijf op het terrein van de Bernhardkazerne van het Ministerie van Defensie. Het thema voor deze eerste editie was circulaire herontwikkeling.

Jeroen Hollander – Adviseur strategie en beleid bij de Alliantie over en tijdens deze dag:

Wat vind je tot nu toe van het programma?

“Ik kende Beelen Next en het Hof van Cartesius al. Toch wel goed om het zo mee te maken, het eerlijke verhaal te horen en hun durf om ermee bezig te zijn. Nu is het wel zo dat veel slopers bezig zijn met circulaire hubs; het is een logische stap dat ze hierin gestapt zijn. Ook wetende dat ze straks ook niet meer weten waar ze met hun materiaal heen moeten.”

Is het op een bepaalde manier inspirerend voor je?

“Altijd, want het is voor mij vaak de bevestiging dat iets kan. Dat weet je wel, maar het is ook goed om het te zien. Zo’n bedrijf steekt zijn nek uit, gaat ermee aan de slag en het lukt (Beelen). Ik vind het ook een fijne plek om bij het Hof van Cartesius te komen.”

Wat vind je ervan dat wee op deze manier willen beogen om generaties en ketenonderdelen meer met elkaar in verbinding te brengen? Merk je dat dit kan ontstaan op een dag als deze?

“Ik bevestig dat dit moet. Want zonder ketensamenwerking kan het niet, het is een must. Dit soort dagen zijn essentieel, omdat je mensen tegenkomt die je anders niet ontmoet. Leuk om ook echt een casus beet te pakken om al een beetje samen te werken. Vandaag was heel erg gericht op hergebruik van materialen, maar circulariteit gaat verder natuurlijk! Het gaat er ook om hoe we het in de toekomst kunnen hergebruiken. Alles wat hier uit het Hof uitkomt, wordt al lastiger her te gebruiken. Die stap moeten we juist gaan maken.”