Interview Marloes van der Veen (studente) tijdens Transitietour Circulaire (Her)ontwikkeling
Maandag 1 augustus 2022Op een zonovergoten dag zijn we met zo’n 90 leden van de verschillende vak- en brancheverenigingen on tour gegaan langs twee utiliteitsgebouwen waar iets unieks is gedaan op het gebied van circulariteit. Vervolgens pasten de deelnemers de opgedane kennis toe in twee cases van het Rijksvastgoedbedrijf op het terrein van de Bernhardkazerne van het Ministerie van Defensie. Het thema voor deze eerste editie was circulaire herontwikkeling.
Marloes van der Veen – Studente Vastgoed & Makelaardij Hanzehogeschool Groningen
Wat was de aanleiding om ‘ja’ te zeggen op de uitnodiging van NEVAP?
“De vorige keer was ik uitgenodigd voor de HBO Challenge en toen zag ik dat dit eraan kwam en het leek mij interessant om andere young professionals te ontmoeten en zien hoe zij kijken naar een cases. Interessant om met hen te sparren, zodat ik een beeld kan krijgen van het werkveld waar ik in kom. Ik ga nu naar het vierde jaar, dus het is ook echt een beetje zoeken naar de richting. Vanuit de studie krijg je een beeld, maar in de praktijk zie je echt hoe het werkt.”
Welke richting spreekt je aan?
“Defensie en Rijksvastgoedbedrijf. Ik heb ook met een paar ontwikkelaars gesproken. Het stuk tot aan de bouw, daar heb je veel invloed, en dat lijkt mij heel interessant. Daar ben ik achter gekomen!”
Wat vind je van het programma?
“Ik vond het heel interessant, leuk bedacht om bij BNext langs te gaan en Hof van Cartesius ook maar dat ligt minder in mijn straatje. Wel leuk om te zien hoe je het in dit scenario kunt uitvoeren. En dat vastgoed een rol speelt in gemeenschapsgevoel, hoe het mensen verbindt.”
We hebben het over community, mooi bruggetje! De sector zou ook een community moeten zijn…
“Ja, als je er niet in zit, kom je er niet in! Daarom heel fijn dat dit gedaan wordt.”
Het doel is om de mensen met elkaar te verbinden, zowel generaties als disciplines (onderdelen uit de keten). Merk je dat het een zetje krijgt vandaag?
“Tijdens de busreis merkte ik dat zeker. Tijdens de casus iets minder, omdat er vooral werd gekeken naar installatie en dan merk je dat de mensen die daar expert in zijn de overhand daarin nemen. Ze stelden geen vragen… en vooral de oudere generatie deed dat (Er was wel ruimte om vragen aan hen te stellen). We zijn tot een mooi concept gekomen, maar het werd wel vakspecifiek.”