Interview Mayra Rijkse (NEVAP) tijdens Transitietour Circulaire (Her)ontwikkeling
Woensdag 20 juli 2022Op een zonovergoten dag zijn we met zo’n 90 leden van de verschillende vak- en brancheverenigingen on tour gegaan langs twee utiliteitsgebouwen waar iets unieks is gedaan op het gebied van circulariteit. Vervolgens pasten de deelnemers de opgedane kennis toe in twee cases van het Rijksvastgoedbedrijf op het terrein van de Bernhardkazerne van het Ministerie van Defensie. Het thema voor deze eerste editie was circulaire herontwikkeling.
Mayra Rijkse – directeur NEVAP over en tijdens deze dag:
“We zijn enorm blij met zo’n grote groep deelnemers in deze bijzondere samenstelling. We gaan samen op pad en denken na over twee cases aan het einde van de dag. Op initiatief van De Bouwcampus heeft een groot aantal branche- en kennisverenigingen de koppen bij elkaar gestoken; en dan met name de young professional netwerken van deze verenigingen. We hebben dit gedaan om de young professionals en de wat meer ervaren mensen met elkaar te verbinden, over de branches heen, door met elkaar in overleg te gaan over enkele prangende thema’s en actuele zaken. Vanuit die gesprekken is onder andere deze transitietour ontstaan, waarbij we hebben gekozen voor het thema circulaire herontwikkeling. De verbinding van de verschillende generaties en disciplines zorgt voor nieuwe inzichten en mogelijkheden; dat proberen we in het klein te verwezenlijken deze dag.”
We zijn on tour naar twee locaties waar iets unieks is of wordt gedaan op het gebied van circulariteit. Daar hopen we iedereen mee te inspireren. Het kan bovendien ook bijdragen aan de inbreng op de cases op de Bernhardkazerne.
De kazerne zit in een herontwikkelingsopgave. Dat is grotendeels al ingevuld, maar er zijn nog twee gebieden op het terrein waar de panden – het liefst op een circulaire wijze – herontwikkeld moeten worden. Daar zullen de cases over gaan.
Nu zijn we op weg naar Bnext HUBS Utrecht, bedrijfsonderdeel van Beelen. Ze hebben succesvol geëxperimenteerd met nieuwe manieren om sloopmaterialen geschikt en volledig beschikbaar te maken voor hergebruik. We krijgen uitgebreid uitleg over hun missie en welke mogelijkheden er nog in het verschiet liggen.
Dan naar het Hof van Cartesius, een proeftuin georganiseerd door en voor creatieve ondernemers waar zij werken volgens circulaire principes. De paviljoens zijn gebouwd rondom openbare binnentuin en ze zijn van 90% gemaakt van gebruikte of biobased materialen.”