Ga door naar hoofdcontent
BlogsInterview Minxia Mae (Ingenieursbureau Sweco) tijdens Transitietour Circulaire (Her)ontwikkeling

Interview Minxia Mae (Ingenieursbureau Sweco) tijdens Transitietour Circulaire (Her)ontwikkeling

Woensdag 20 juli 2022Afbeelding Interview Minxia Mae (Ingenieursbureau Sweco) tijdens Transitietour Circulaire (Her)ontwikkeling

Op een zonovergoten dag zijn we met zo’n 90 leden van de verschillende vak- en brancheverenigingen on tour gegaan langs twee utiliteitsgebouwen waar iets unieks is gedaan op het gebied van circulariteit. Vervolgens pasten de deelnemers de opgedane kennis toe in twee cases van het Rijksvastgoedbedrijf op het terrein van de Bernhardkazerne van het Ministerie van Defensie. Het thema voor deze eerste editie was circulaire herontwikkeling.

Minxia Mae – consultant bij Ingenieursbureau Sweco over en tijdens deze dag:

Wat is de reden dat je bent meegegaan?

“Ik heb veel interesse in circulair (ver)bouwen. Dit begon op de middelbare school tijdens mijn profielwerkstuk bij Zuiverend Park De Ceuvel in 2015. Hierdoor geïnspireerd ben ik een eigen proeftuin genaamd ‘FortVarend’ gestart afgelopen jaar, naast mijn werk bij Sweco. Ik probeer op de proeftuin milieutechnieken uit mijn studies en vakbladen toe te passen. Het pionieren vind ik erg leuk, met name de vrijheid om ideeën in de praktijk te brengen zonder een proposal of EMVI-plan te hoeven schrijven. Tijdens deze transitietour krijg ik vast meer ideeën die ik kan uitproberen.”

Wat vind je van de mate waarin de ketenonderdelen aan elkaar worden verbonden?

“Dat vind ik ontzettend belangrijk. Ik geloof in samenwerking binnen de bouwketen om verder te komen. We zijn verbonden met elkaar, en daarmee vaak ook onderling afhankelijk. Dit geeft de kans om output van de één slim te verbinden met input van de ander, hetgeen bijdraagt aan circulariteit. Hiervoor is het belangrijk dat je elkaar weet te vinden; dat je weet waar de ander mee bezig is en wat er nodig is. Bijvoorbeeld door de simpele vragen te stellen: Waar lig je wakker van, waar krijg je energie van en hoe kunnen we elkaar helpen? ”

Denk je dat een tour als deze daaraan kan bijdragen?

“Ja, omdat we als gelijkgestemden uit diverse sectoren binnen de bouwketen zijn samengebracht. We hebben ons vrijwillig aangemeld, waardoor er intrinsieke motivatie is om deel te nemen aan dit programma. Zo bezoeken we locaties waar al circulaire herontwikkeling heeft plaatsgevonden om vervolgens samen te werken aan casussen op locatie Bernhardkazerne.”

Wanneer is deze dag geslaagd?

“Als ik waardevolle gesprekken aanga. Ik ga in ieder geval met plezier het programma volgen. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de gesprekken die komen, de tour is pas net gestart. Ik verwacht dat de gesprekken na de pitches voor de casussen het interessantst zijn.”

Minxia Mae – Ingenieursbureau Sweco