Ga door naar hoofdcontent
BlogsNEVAP NEXT 18 Anton Vreugdenhil

NEVAP NEXT 18 Anton Vreugdenhil

Maandag 21 december 2020Afbeelding NEVAP NEXT 18 Anton Vreugdenhil

In gesprek met Anton Vreugdenhil

Over cegeka-dsa

Cegeka is een internationaal IT-bedrijf, met een omzet van ongeveer 700 miljoen euro per jaar, dat gerealiseerd wordt door ongeveer 6.500 medewerkers in totaal. In 1988 ontstond Cegeka als deel van het reconversieplan van de Kempische Steenkoolmijnen. Het bestond uit een datacenter en een 30-tal mensen dat enkele diensten leverde aan een beperkt aantal klanten. Door ondernemerschap en een buy & build-strategie is het bedrijf gegroeid tot waar het nu staat. Cegeka-dsa is een onderdeel van Cegeka Groep en heeft focus aangebracht door te kiezen voor de vastgoedmarkt. We begrijpen de business van onze klanten en dat stelt ons in staat om niet alleen met techniek op de proppen te komen, maar om werkelijk business partner te zijn. Vastgoedorganisaties willen kunnen bouwen op een stabiele partner die hun markt en processen kent. Wij doen dat en kunnen daarom innovatieve en concrete software oplossingen bieden om bedrijfsprocessen te digitaliseren en data te analyseren. Dat doen we in Nederland met 150 man,” vertelt Anton Vreugdenhil.

De organisatie van cegeka-dsa

Dagelijks ondersteunt cegeka-dsa ruim 6.000 gebruikers van 80 vastgoedorganisaties die samen bijna 1 miljoen vastgoedeenheden beheren. “Deze hele specifieke sectorondersteuning noemen wij ook wel ‘in close cooperation’. We besteden onze tijd aan de samenwerking met onze klanten en ons partnership met Microsoft. De backoffice functies, zoals IT, faciliteiten en financiën worden gedeeld binnen de Cegeka Groep. Ook zijn er kenniscenters waarin kennis wordt gedeeld tussen de Cegeka bedrijven en teams. Op deze manier maken we zo goed mogelijk gebruik van de expertise die in onze organisatie aanwezig is.”

Niet alleen de ontstaansgeschiedenis is interessant, ook de toekomst van cegeka[1]dsa is boeiend te noemen. In de relatief kleine vastgoedmarkt is cegeka-dsa marktleider op IT-gebied: “35% van de sociale verhuurmarkt gebruikt ons product. Wij zijn continu in dialoog met hen evenals met onze gebruikersvereniging. Daarmee bespreken we de productverbeteringen en innovaties.” Bij een heroverweging voor een ERP-systeem kun je ervanuit gaan dat cegeka-dsa op de shortlist staat. En als de klant dan in contact raakt met het bedrijf, ontmoet het een professioneel bedrijf dat dicht op de relatie zit. “Dat is echt een kerneigenschap van onze mensen. Ook kun je onze mensen herkennen aan een dosis ondernemerschap, ze denken mee met de klant en voelen het vertrouwen om daarin keuzes te maken.” Cegeka-dsa heeft de kernwaarden van het bedrijf duidelijk omschreven:
• Klant op nummer 1
• Afspraak is afspraak
• We zijn duidelijk over wat we kunnen

“Ten aanzien van dat derde punt: het is IT[1]markt eigen om zaken te hypen, nieuwe technologische mogelijkheden aan te prijzen. Wij kijken liever kritisch naar wat die technologie daadwerkelijk voor toegevoegde waarde heeft voor het bedrijf. Dán ben je een partner en duidelijk over wat je echt kunt betekenen.”

“Er wordt namelijk zo veel ontwikkeld, dat je de hele dag wel nieuwe trends kunt nalopen. Je hebt dan geen oog meer voor de innovaties die er echt toe doen”

• Meedenkend
• De klant heeft de keuze, er zijn geen verplichtingen
• Niet tevreden met een 6
Deze kernwaarden hebben ook effect op de interne en externe processen, hoe vliegt cegeka-dsa die aan? “We leveren met de software ook best practice-processen. Daarin zijn de beste werkwijzen zoals we die in de markt hebben gezien of zelf tot stand hebben gebracht, samengevat en gebundeld. Het helpt ons om de juiste gesprekken met onze klanten te voeren en de software – en daarmee het proces – continu te verbeteren.”

Vreugdenhil: “Verhuur is verhuur. Wij raden klanten aan om de 80/20-regel toe te passen zodat ze zich beter kunnen onderscheiden.”

“Door voor 80% alle backoffice processen te standaardiseren, kun je je als organisatie voor 20% richten op specifieke zaken die je uniek maken

“Dat kan zijn door maatwerk te leveren of diensten aan te bieden die anders zijn dan wat de concurrent doet. Kortom; voor die 80% reguliere verhuur en onderhoud zijn goede standaard processen in te richten. We merken dat de vastgoedmarkt dit begint te omarmen, daar waar ze voorheen zelf nog het wiel probeerden uit te vinden. Die maatwerkvalkuil is groot en je zet je organisatie ermee vast…

Ons product Dynamics Empire is ook gebaseerd op een wereldstandaard: Microsoft Dynamics 365. We bouwen bewust niet alles zelf. Het voordeel is dat je eigenlijk continue innovatie kunt realiseren en borgen. Elke maand leveren we een nieuwe release van het ERP-systeem en beschik je als klant over de laatste versie. Zo kunnen we met elkaar de snelheid van technologische ontwikkelingen bijhouden; een cruciaal uitgangspunt in onze strategie.”

Over Anton Vreugdenhil Vreugdenhil

Anton studeerde macro- en bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en London Guildhall University. Hij begon zijn loopbaan bij Arthur Andersen, waar hij in korte tijd vanuit de accountants[1]en adviespraktijk de vastgoed- en ICT-sector leerde kennen. In 2000 stapte hij over naar het ICT-bedrijf Q&R waar hij werd gevraagd om algemeen directeur te worden. In 2003 begon het ondernemerschap door een management-buy-out, waarna cegeka-dsa werd uitgebouwd tot softwarespecialist in de vastgoedmarkt. Na 17 jaar is hij nog lang niet klaar: “Het is onze ambitie om een internationaal softwarebedrijf te maken van cegeka-dsa, om te beginnen Europees. Met een goed softwareproduct hoef je je niet te beperken tot landsgrenzen. We starten in een aantal landen waar Cegeka al actief is, en van daaruit gaan we verder uitbouwen.” En die laatste uitspraak is kenmerkend voor het karakter van Vreugdenhil, die omschreven wordt als ambitieus en ondernemend. “Ja, je kunt mij altijd wakker maken voor klanten en het bedrijf. En al helemaal voor goede ideeën.” In die zin wordt hij ook als toegankelijk omschreven door zijn collega’s.”

“De deur staat altijd bij mij open, mensen kunnen makkelijk binnenlopen”

“Ik ben er tenslotte om de organisatie te faciliteren, om mensen de ruimte te geven zich te ontwikkelen. Ons credo is: wees CEO van je eigen carrière. We geven iedereen de ruimte daarvoor. Ten aanzien van de plannen om verder te internationaliseren, ontstaan daar ook weer doorgroeimogelijkheden voor onze mensen.”

Wat staat op dit moment op de innovatie-agenda?

“We zijn met een aantal zaken concreet bezig, zoals de transitie van lokale omgevingen naar de cloud. Veel sociale en commerciële vastgoedbeheerders maken gebruik van lokale IT-omgevingen, wij willen hen graag bewegen naar de cloud. In de eerste plaats omdat lokale systemen onveilig kunnen zijn en in de tweede plaats omdat de cloud toegang geeft tot nieuwe technologieën die het beheerproces aanzienlijk kunnen verbeteren.” Ook zijn we bezig met het verder digitalisering van het huurproces. Er lopen initiatieven in de markt om DigiD in te zetten om de huurder digitaal te identificeren. Dat gaat verhuurders zeker helpen om inzicht te krijgen in wie je klant is. De pilot loopt nog. Onze rol is het te ontsluiten zodat het gekoppeld kan worden aan ons product Dynamics Empire.”

Wat heb je nodig om daarmee verder te kunnen komen?

“Met name een open ERP-systeem dat ook in de cloud kan integreren met ander apps. Juist de koppelingen, API’s genaamd, be[palen hoe wendbaar en onderhoudbaar de software en daarmee de bedrijfsvoering is. Een ERP-systeem zonder open standaard koppelingen heeft ons inziens geen toekomst en zet klanten vast in hun ontwikkeling.”

De vraag van Riny Kouwer, directeur bij Hoogvliet Beheer: “Hoe zie je governance ondersteuning op ICT-gebied om bedrijfsvoering duurzamer te maken?” “IT verdient in het governance model een centrale plek, op boardniveau. Maar, alleen met governance kom je er niet, je zult mensen op verantwoordelijke posities in de organisatie moeten hebben die er verstand van hebben. Als je verkeerde IT-beslissingen neemt, kun je het bedrijf echt de verkeerde kant op sturen. Je kunt met verkeerde IT[beslissingen veel complexiteit het bedrijf binnenbrengen. Dus, ik ben van mening dat de nodige checks and balances en een dosis gezond boerenverstand van IT de juiste combinatie is.”

Anton geeft het stokje door aan:

Eddo Rats, CEO bij Heimstaden Nederland
Anton aan Eddo:
“Wat is jullie IT-strategie op het gebied van smart housing en hoe kijk je aan tegen de relatie met jullie IT-partner?”