Ga door naar hoofdcontent
Blogs“Verdieping zoeken en kennis uitwisselen is ook een vorm van duurzaamheid”

“Verdieping zoeken en kennis uitwisselen is ook een vorm van duurzaamheid”

Maandag 20 maart 2023Afbeelding “Verdieping zoeken en kennis uitwisselen is ook een vorm van duurzaamheid”

door Barbara van Baarsel – Buro Barcode

Wilfred van der Plas, Manager Bright bij DWA, is sinds november 2022 bestuurslid bij NEVAP.
Hij is als lid al meer dan een decennium betrokken bij NEVAP: in oktober 2012 deed hij zijn intrede bij de vereniging. Nu, tien jaar later staat het jubileum met blokletters op zijn kalender: 20 jaar NEVAP. “Ik heb 50% van de reis meegemaakt, de bovenste helft van het glas,” vertelt Wilfred van der Plas, die sinds 24 november 2022 als bestuurslid mede koers bepaalt van het vastgoedexploitatieplatform.

Hij herinnert het zich nog goed: na zo’n elf jaar bij adviesbureau DWA ‘aan de voorkant’ van vastgoed gewerkt te hebben, maakte Van der Plas in 2012 de overstap naar exploitatie. In die periode kwam ook NEVAP op de lijn bij DWA en dat werd door hem gezien als een uitgelezen kans om kennis te ontwikkelen, te delen en mensen te ontmoeten. “Ik was meteen enthousiast over de club en nam een actieve rol in het Business Innovation Lab binnen NEVAP. In dat gremium vindt in feite de voorprioritering plaats van hoe de jaarkalender eruit komt te zien. Enerzijds inhoudelijk, op het gebied van trends, ontwikkelingen en innovaties, anderzijds qua afwisseling in vorm: zoals workshops, evenementen en summerschools.”

In die jaren sinds 2012 heeft NEVAP een aantal directiewissels gekend, Mayra Rijkse nam na 17 jaar als directeur van PROVADA de uitdaging aan om in april 2021 te starten bij NEVAP. Juist vanuit haar achtergrond is zij in staat om de inhoud van vastgoed mee te nemen in live communicatie. “Haar domeinkennis en haar kracht om te bouwen aan netwerken brengt zij samen met de inhoudelijke programmering vanuit het Business Innovation Lab, waar zij ook deel van uitmaakt,” zegt Van der Plas.

Twee jaar, waarin zowel uitdagingen lagen rondom het samenbrengen en verbinden van mensen tijdens de pandemie, als waarin het vakgebied zich verder ontwikkelde, waren nodig om vanuit frisse inzichten een nieuwe koers te bepalen. Die koers is in 2022 ingezet. “We spitsen ons meer toe op onderwerpen waar leden iets kunnen halen en brengen. Hoewel dat altijd al in de missie van de vereniging stond, bleef het soms abstract. We maken het toegankelijker om mee te doen en zorgen voor meer inhoud en diepgang met werkgroepen rondom thema’s,” zo legt Van der Plas uit.

  • Meer toegankelijk door een groter aantal (kleinere) evenementen in het jaar te organiseren: “Het is belangrijk om te blijven verbinden, te blijven praten, samen taal te ontwikkelen rondom de transities die er zijn, maar ook om de mogelijkheid te bieden aan leden op elk moment aan te kunnen haken.”

  • Meer inhoudelijk door de component ‘leren’ nadrukkelijker neer te zetten: “Inspireren is goed en blijven we doen, maar het zwaartepunt leggen we op verrijken’.” Ieder thema heeft echter verdieping nodig om te verrijken en daar komen onder meer de werkgroepen in het plaatje.

“Bij NEVAP gebruiken we de thema’s uit NEXPLOIT om focus aan te brengen in de kennisontwikkeling en -deling. We hebben met elkaar – op basis van de behoefte van leden – vier thema’s uit NEXPLOIT geprioriteerd en gaan daar werkgroepen aan koppelen. Overigens vind ik het belangrijk te zeggen dat we focus hebben op integraliteit, dat is wat de complexe en urgente vraagstukken, maar ook de innovaties van ons, vragen en waar we met de leden verantwoordelijk voor zijn. We moeten ons klaarmaken voor de toekomst – en moet verlangt naar moed, van ons allemaal.” 

Met ‘we’ bedoelt Van der Plas niet alleen NEVAP en haar leden, maar iedereen. Juist iedereen: “Natuurlijk doen we alles voor en door de leden, maar daar is het niet toe beperkt.

We kunnen onze vleugels breder uitslaan, want we zien dat de markt zich ook kan – en zou moeten – verrijken bij ons.

De kennis die we vergaren, delen en ontsluiten gaat alle partijen aan die in de exploitatie actief zijn; van assetmanager tot gebruiker. En van facilitair manager tot eigenaar. De verhalen, ervaringen en inzichten van iedereen maken een integrale aanpak mogelijk.” 

Van der Plas is enthousiast gestart in zijn rol als bestuurslid mee te bouwen aan de verdere kennisontwikkeling- en deling. “In mijn werk heb ik gezien dat de uitdagingen in exploitatie groot zijn. Hoewel de core business voor bijvoorbeeld evenementenlocaties, kantoorgebouwen en onderwijsinstellingen anders zijn, zijn het proces en de opgaven (zoals duurzaamheid, circulariteit en digitalisering) gelijk. Laten we elkaar blijven inspireren, verdieping zoeken en kennis uitwisselen; ook dat is een vorm van duurzaamheid. En NEVAP geeft hier invulling aan: als een open source met specifieke vakkennis in de verschillende domeinen!”

“We spitsen ons meer toe op onderwerpen waar leden iets kunnen halen en brengen. Hoewel dat altijd al in de missie van de vereniging stond, bleef het soms abstract. We maken het toegankelijker om mee te doen en zorgen voor meer inhoud en diepgang met werkgroepen rondom thema’s,”

Over 20 jaar NEVAP

NEVAP, het Nederlands Vastgoedexploitatie Platform, is het onafhankelijke platform voor toekomstgerichte professionals in – en gerelateerd aan – de vastgoedexploitatiesector. NEVAP legt al twintig jaar verbinding tussen mensen en partijen om innovaties aan te jagen en kwaliteit van vastgoedexploitatie hoog te houden.

Spreekt deze aanpak je aan? We vertellen je graag meer over het lidmaatschap en de live en online mogelijkheden die je op voorsprong kunnen zetten in jouw werk in de vastgoedsector.