YOU, ME & (vir)US NEVAP met Mark Spiering, CBRE
Maandag 6 april 2020
“De impact van de uitbraak van Covid19 zal afhangen van hoe snel de uitbraak onder controle gebracht kan worden. Op dit moment gaan wij uit van een mogelijk herstel van de economie in de 2e helft van 2020.” Mark Spiering (CBRE) en Ilja Werkhoven (NEVAP) spraken elkaar over de impact van corona.
De wereld is in een mum van tijd compleet veranderd door de coronapandemie. Wat raakt(e) je persoonlijk het meest van nieuwsfeiten en gebeurtenissen?
Het is misschien een open deur maar de wereld staat echt even op zijn kop. We hebben ons de afgelopen weken natuurlijk heel snel moeten aanpassen aan alle ontwikkelingen. Helaas zijn er in mijn omgeving ook enkele mensen ziek door Corona. Dan komt het wel echt dichtbij. En hoewel er nu voorzichtige prognoses zijn dat de verspreiding lijkt af te remmen, zijn we er zeker nog niet. Daarnaast vind ik het persoonlijk moeilijk om te zien dat de kwetsbare mensen het hardste geraakt worden. Kwetsbare mensen worden vele malen harder geraakt en dat doet wel wat met me als ik dat zie.
Waar maak je je zakelijk vooral zorgen over en wat heeft je goed gedaan in deze periode?
We hebben in zeer korte tijd alle faciliteiten die we al beschikbaar hadden om op afstand te kunnen werken direct moeten gaan inzetten. En dat is goed verlopen. Ik besteed op dit moment bewust aandacht om ook persoonlijke verbinding te houden en te maken, nu we elkaar nog digitaal met elkaar verbonden zijn. We houden onze periodieke ‘Get Together’ met ons volledige team van 150 mensen nu digitaal en vaker dan normaal. Dat is goed om zo samen te kunnen doen met collega’s. We zien ook onder onze mensen goede oplossingen en ideeën ontstaan om onze klanten te laten zien wat we doen en hoe we het aanpakken. Vanuit ons internationale netwerk krijgen we waardevolle Best Practices zodat we snel kunnen schakelen met slimme oplossingen. Bijvoorbeeld: wat kun je als eigenaar of gebruiker doen bij een kantoorpand dat volledig leeg is voor langere periode? Hoe pas je de gebouwinstallaties, verzekeringen en de facilitaire services aan om lopende kosten te beperken? Dat zijn slechts een paar van de vele voorbeelden.
CBRE heeft begin van het jaar een challenge uitgeroepen om 25% CO2 te reduceren. Het milieu krijgt momenteel een adempauze. Nu de wereld even stil staat, is er minder luchtvervuiling, minder uitstoot van CO2, en stikstof. Staan projecten nu ook stil of gaat er nog veel door? Welke invloed heeft de huidige situatie op jullie de CO2 challenge?
Deze challenge, The Real Impact Project genaamd, is begin dit jaar in volle vaart gestart en heeft impact op alle dienstverlening in onze business lines. De opgave wordt verankerd in onze volledige dienstverlening. Het project kent een lange horizon tot 2030 en loopt ook nu door. Het kan zijn dat onze opdrachtgevers vooral op korte termijn door deze situatie kiezen om op andere Mark Spiering Senior Director, head of Property Management CBRE wijze te investeren of dit even uit te stellen, waardoor er wellicht een aanpassing van de impact zou kunnen plaatsvinden. Toch denk ik dat deze crisis heel anders is dan de vorige economische bankencrisis. Ondanks teruglopende economische groei in een laat-cyclische markt, was 2019 een goed jaar en het onderliggende bancaire systeem was gezond. Daardoor was er tot voor de uitbraak van Covid-19 een grote vraag en bereidheid tot investeren in vastgoed. Het is moeilijk om aan te geven hoe groot de impact van de uitbraak uiteindelijk zal gaan zijn. De impact zal afhangen van hoe snel de uitbraak onder controle gebracht kan worden. Op dit moment gaan wij uit van een mogelijk herstel in de 2 e helft van 2020.
Hoe zal de wereld eruit zien als het coronavirus straks onder controle of geneesbaar is? Gaan we dan weer gewoon aan de slag? Of gaan we anders met elkaar werken en wat is jouw verwachting daarbij?
We gaan zeker het komende jaar een en ander merken, de macro-economische impact zal zeker na-ijlen. Ik verwacht dat we hierna meer digitaal gaan werken dan daarvoor. Ook denk ik dat de realisatie dieper zal zijn dat de globalisering niet alleen maar voordelen heeft. Corona is nu een harde les om de kwetsbaarheid van die globalisering te ervaren. In het hier en nu merk ik dat collega’s een grotere waardering hebben voor een goede werkplek. Een plek waar je collega’s ontmoet en waar je een stimulans krijgt om met elkaar te ontwikkelen en samen te werken. De waardering voor een goede werkplek op kantoor zal vermoed ik bij heel veel mensen in Nederland toenemen.
We creëren een kleine ketting om te polsen wat er bij NEVAP bedrijven speelt. Welke vraag zou je aan Eric Prevoo van vb&t vastgoedmanagement willen stellen?
Mijn vraag voor Eric is: “Welke aanpak kies je om vanuit de huidige situatie jouw huurders nu blij te maken?