- NEVAP Event - 'Geluk en gezondheid' | nevap.nl
Terug

NEVAP Event - 'Geluk en gezondheid'

donderdag 16 september 2021

'Geluk en gezondheid'

Ons eerste live event vindt plaats op:

Donderdag 16 september 2021
08:00 uur Ontvangst met ontbijt
09:00 uur Aanvang event
12:00 uur Einde

Een verrassende locatie (centraal in Nederland) wordt zeer binnenkort bekend gemaakt

Inleiding:

Maatschappelijke aspecten spelen steeds vaker een rol bij het bepalen van de vastgoedwaarde van een object. Het afgelopen anderhalf jaar hebben de thema's 'geluk en gezondheid' meer zichtbaarheid gekregen. Maar welke gezondheidsaspecten dragen dan bij aan het geluk van de gebruiker? Op welke manier hebben deze thema's invloed op onze gebouwen en de omgeving eromheen?

De combinatie van het maken van gezonde keuzes in de werkomgeving zorgt al enige jaren voor effectievere medewerkers. Maar wat levert het dan op? Het blijkt dat aandacht voor het geluk en de gezondheid van de werknemer meerdere positieve onderdelen voor de onderneming opleveren. Zoals bijvoorbeeld een lager ziekteverzuim, minder verloop van werknemers, minder moeite met werven van personeel en een hogere arbeidstevredenheid ervaren wordt en daarmee een sterkere betrokkenheid van werknemers bij de onderneming. Er blijkt ook correlatie te zijn met een sterke financiële positie en hogere productiviteit.

Een prettige woonomgeving heeft invloed op het ervaren van geluk en heeft hierdoor invloed op je gezondheid. Maar welke factoren dragen dan bij aan ons woongeluk en hoe kunnen wij als vastgoedprofessionals daarop inspelen? Het belang van een plek waar je echt even kunt ontspannen en genieten is essentieel. Hoe je woont en of je groen in de buurt hebt waar je kunt ontspannen is belangrijk.

Alles telt mee!

 

Sprekers:

Tijdens dit event zal er vanuit verschillende kanten gesproken worden over de manier waarop het inspelen op geluk en gezondheid ven belang is voor ons vakgebied; vanuit een wetenschappelijke benadering, of wanneer het gaat om duurzaamheidsaspecten, het (binnen-) klimaat in onze woningen en gebouwen, en de invloed daarvan op het buitenklimaat. Maar ook wordt er gesproken over de wensen van de generaties en wat is bijvoorbeeld de visie op 'geluk' vanuit de jongeren.  

 

Keynotespreker Prof.Dr. Ruut Veenhoven

Ruut Veenhoven, Emeritus professor of social conditions for human happiness aan de Erasmus Universiteit, ook wel bekend als de 'geluksprofessor van nederland', weet alles van geluk en doet hier al meer dan vijftig jaar onderzoek naar. Het kostte hem behoorlijk wat tijd voordat academici accepteerde dat het begrip ‘geluk’ wetenschappelijk te benaderen is maar inmiddels heeft het onderzoek ernaar zich enorm ontwikkeld.
Tijdens dit event zal hij de openingskeynote verzorgen. Bij ontwikkeling en beheer van gebouwen zou je willen weten wat meer en minder bijdraagt tot geluk van gebruikers. Dat effect op geluk weerspiegelt niet zonder meer in de prijs die gebruikers er voor willen betalen. Wat mensen verwachten dat hen gelukkig zal maken spoort niet altijd met het geluk dat er later aan ervaren. Die ervaring wordt maar gedeeltelijk weerspiegeld in het gebruikelijke onderzoek naar tevredenheid met vast goed. Je kunt tevreden zijn met je woning maar toch ongelukkig omdat je niet weet wat je mist. Daarom komt nu onderzoek op gang naar het effect van gebouwde omgeving op geluk in de zin van levensvoldoening. Twee voorbeelden van zulk onderzoek daarover worden besproken:
- Maakt groen gelukkig?
- Ben je gelukkiger in een eigen huis dan een huurhuis?

Daarnaast zal Joanne Boonstra, winnares van de Groene Appel Beste Young Professional in 2017 en nu docent & coach bij de opleiding Vastgoed & Makelaardij bij de Hanzehogeschool en daarnaast lid van het Green Team van en coördinator van het Green Ambassador Programme van de Hanzehogeschool, spreken. Met de Sustainable Development Goals in het achterhoofd, neemt zij ons mee in de 'mindset' van studenten/jongeren, het groeiende aanbod van thema’s zoals geluk en gezondheid in de vastgoedopleiding en legt ze de relatie tussen gezonde (en duurzame) gebouwen en betere (leer)resultaten.

Ook Heijmans, CBRE en ARUP zullen ons meenemen in hun visies en de concrete oplossingen op deze thema's.

Het definiteve programma en uitgebreidere informatie over de sprekers zullen wij op korte termijn bekend kunnen maken.

Aanmelden