Wij worden ontvangen met een uitgebreide Broodjeslunch van een lokale cateraar met een eigen productiekeuken waar zij de huisgemaakte gerechten bereiden.
Workshop event: Wegwijs in nut en noodzaak SDG’s in vastgoedexploitatie
Op dinsdag 27 september zijn wij, voor een actief event, te gast bij PRIVA. Het belooft een leerzame en concrete workshop te worden.
In 2015 zijn door de United Nations 17 Sustainable Development Goals (SDG) opgesteld om de wereldtoekomst gericht te verduurzamen. Concreet houdt dit in dat er aan onder andere bedrijven gevraagd wordt om op een innovatieve manier naar de totale supply chain te kijken en dit zo maatschappelijk verantwoord aan te passen voor 2030.
Dit vraagstuk staat tijdens dit event op de agenda.
Gedurende dit event gaan wij op een actieve manier de eerste stappen om aan de slag te gaan vereenvoudigen. En hopen deelnemers met deze workshop te kunnen inspireren, motiveren, enthousiasmeren en accelereren. Zodat u aan het eind van het event met concrete handvatten het mooie gebouw van PRIVA(de gastheer/vrouw van het event) verlaat.
Korte samenvatting van het programma:
In een inleiding geeft Wouter Winters (Pidzh) de achtergrond van het event en schetst de context van deze bijeenkomst waarna Meiny Prins (PRIVA) de link legt naar de Sustainable Development Goals vanuit PRIVA.
Nadat Wouter Winters de urgentie van (aankomende) nieuwe wetgeving op gebied van ESG heeft geschetst zal Orvo Pels (Program Manager Sustainability at UC Group NL) vanuit zijn praktische kennis over deze wetgeving ons informeren over ‘Wat komt er op ons af?. Jeroen Hollander, geeft vervolgens uitleg over de noodzakelijke connectie met de Inner Development Goals
We gaan vervolgens met elkaar in gesprek aan de hand van een aantal stellingen en krijgen een workshop opdracht in kleine groepen. Naar aanleiding van de opdracht uitwerkingen van elke groep gaan 4 panelleden met elkaar in gesprek en beëindigen wij de middag met de vraag: ‘wat kan NEVAP hierin betekenen’?
Achtergrond van het onderwerp
’Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de vastgoedsector maar wordt vaak wel specifiek geassocieerd metde energie- en wateropgave óf het gebruik van grondstoffen en materialen bij de bouw en de gevolgen die dat heeft voor het milieu. Dit heeft dan alles te maken met onder meer de klimaatdoelstellingen van Parijs en de transitie naar een circulaire (bouw)economie. Daarbij lijkt duurzaamheid vooral te gaan over techniek en innovatie en veel minder over sociaal-economische en sociaal-maatschappelijke aspecten.
Dat is heel anders wanneer je kijkt naar de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN). Een ambitieus pakket van zeventien doelstellingen voor een wereldwijde duurzame ontwikkeling.
Via pensioenfondsen en institutionele beleggers hebben de SDG’s hun intrede gedaan in de vastgoedsector en de bouw. Waarbij het vooral gaat over in duurzaam vastgoed, steden en gemeenschappen te willen investeren. Ook lokale en regionale overheden hebben beleid geformuleerd voor de SDG’s, waarbij een hoofdrol lijkt te zijn weggelegd voor de gebouwde omgeving. En dus ook van belang voor de vastgoedsector.
Bereidheid om bewust om te gaan met de SDG’s is er vaak wel bij bedrijven, maar zij geven aan te worstelen met de wijze waarop ze de SDG’s een plek kunnen geven binnen hun organisatie. Het vraagstuk lijkt vaak te complex.
Ontvangst met Lunch
Welkom en introductie door Wouter Winters (Pidzh)
In zijn inleiding geeft Wouter Winters (Pidzh) de achtergrond van het event en schetst de context van deze bijeenkomst.
Inspiratie presentatie
CEO Meiny Prins, neemt ons mee in het verhaal en legt de link naar de Sustainable Development Goals vanuit PRIVA.
Wat komt er op ons af?
Wouter Winters schets de urgentie van nieuwe wetgeving op gebied van ESG.
Vervolgens zal Orvo Pels (Program Manager Sustainability at UC Group NL) vanuit zijn praktische kennis over de (aankomende) wetgeving ons informeren over ‘Wat komt er op ons af?’
De noodzaak van Inner Development Goals
Adviseur Strategie & Beleid bij De Alliantie en Directeur van de BerCK, Jeroen Hollander, geeft uitleg over de noodzakelijke connectie met de Inner Development Goals
Interactie met deelnemers
Op basis van een aantal stellingen gaat Wouter Winters met de deelnemers in gesprek en geeft de eerste concrete stappen om aan de slag te gaan met SDG’s een plek geven binnen de organisatie.
Inleiding workshopopdracht
De deelnemers worden in groepen verdeeld en krijgen uitleg over een korte opdracht.
Pauze
Even op adem komen tijdens een kopje koffie of thee en de plaatselijke bakker trakteert op het lokale lekkernij: de Westlandse Verleiding.
Uitwerken van de workshopopdracht
In kleine groepen gaan de deelnemers aan de slag met de opdracht.
PITCHES
De werkgroepen geven allen een korte pitch van hun uitwerking van de opdracht.
Paneldiscussie met reflecties vanuit de gesprekspartners
Als afsluiting van de middag vindt er een paneldiscussie plaats waarin de gesprekpartners een reflectie geven op de pitches en we ingaan op de vraag:
‘wat kan NEVAP hierin betekenen’?
Panelleden:
- Meiny Prins (CEO PRIVA)
- Jeroen Hollander (Adviseur Strategie & Beleid de Alliantie en Directeur de Berck)
- Orvo Pels (Program Manager Sustainability at UC Group NL
- Claire Gentil (Social entrepreneur en former Chief Risk Officer bij Rabobank Nederland en Afrika)
Borrel, napraten en in groepen bezoek brengen aan het PRIVA Growth Lab
Onder het genot van een heerlijk drankje en heerlijke versgemaakte hapjes kunnen wij verder doorpraten en napraten over de middag.
In groepjes is er vervolgens de gelegenheid geïnspireerd te worden in het PRIVA Growth Lab en te ontdekken hoe jij jouw gebouw toekomstbestendig kunt maken.
PRIVA creëert slimme technologieën voor het aansturen van het klimaat en processen in kassen en gebouwen. Maar de waarde van de innovaties wordt eigenlijk pas echt zichtbaar in de omgeving waarin zij hun werk doen. En dat is precies waar het PRIVA Growth Lab voor bedoeld is. Het is de plek waar de oplossingen tot leven komen en waar je kennis kunt maken met de nieuwste innovaties op het gebied van klimaat-, proces- en gebouwautomatisering.
EINDE
Sprekers o.a.
Meiny Prins
Meiny Prins is CEO van PRIVA én NEVAP lid en zet zich in voor duurzaamheid binnen bedrijven en voor internationale ontwikkeling van duurzame oplossingen binnen de tuinbouw en de bebouwde omgeving. Zij bouwt bruggen tussen bedrijven, overheden en sectoren.
In 2014 is Meiny Prins gestart met het initiatief ‘Sustainable Urban Delta’. Deze ‘duurzame stedelijke delta’, draait om de intrinsieke eigenschap van de mens om op een integrale manier met problemen om te gaan. Met een geïntegreerde aanpak wordt het duidelijk dat nauwe verbanden tussen de stad en de groene zone zorgen voor nieuwe verbindingen op sociaal, ecologisch en economisch gebied. Hiermee creëren we sociale cohesie, een groene omgeving, werkgelegenheid en economische groei.
Wouter Winters
Wouter is oprichter en bedenker van Pidzh; partner in duurzaamheid.
Pidzh maakt duurzaamheid toegankelijk voor eenieder. En gelooft erin dat voor alles een oplossing is. Het is nu taak om deze oplossingen aan de problemen te verbinden.
Hij heeft met zijn workshop opzet inmiddels meerdere bedrijven mogen helpen met het implementeren van duurzaamheid/de SDG’s in hun strategie/visie. Middels workshops en persoonlijke coaching wist Pidzh gedragsverandering te creëren op een leuke manier. Pidzh gelooft erin dat duurzaamheid leuk moet zijn en geen stok is om mee te slaan.
Jeroen Hollander
, Adviseur Strategie & Beleid bij de Alliantie én NEVAP lid (Business Innovatie Lab) is gedurende zijn loopbaan in verschillende werkomgevingen actief geweest. De afwisselende werkplekken (Duitsland en Nederland, utiliteitsbouw en woningbouw) hebben hem gevormd als generalist.
Jeroen is intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) van de technisch en sociaal duurzame woonwijk De Kersentuin in Utrecht (waar hij ook is gaan wonen). Zijn ervaringen in De Kersentuin en zijn studie Sociale Geografie hebben hem bewust gemaakt en invulling gegeven aan verbanden tussen de ruimtelijke omgeving, de processen die daarin plaatsvinden en de mensen die zich daarin begeven.
Jeroen heeft passie voor circulaire economie en sociale duurzaamheid en is een belangrijke reden geweest om te starten met zijn onderneming de BerCK (duurzame verbinder).
Claire Gentil
Claire is geboren en getogen in Frankrijk en studeerde in 1999 af in Wiskunde (Parijs, cum laude). Daarvoor was zij actief in de topsport (atletiek), volgde zij engineering-studies, en behaalde ze haar diploma als lerares wiskunde. Ze woont nu al meer dan 20 jaar in Nederland, waar ze een tweede master behaalde in de Logica (Utrecht). Ze begon haar carrière als junior onderzoekster/docent en was daarna werkzaam als allround Risk Manager bij het NIBC.
Vervolgens werkte Claire van 2008 – 2022 bij de Rabobank waar ze verschillende internationale- en regionale (risicobeheer- en leiderschaps-) functies bekleedde in kredietmodellering, handel- en goederen financiering, portefeuillebeheer, en uiteindelijk als Chief Risk Officer (CRO) voor Nederland en Afrika.
In 2022 richtte ze Claraprabana op, met een ambitie om te groeien als sociale onderneming die verschillende diensten biedt aan zowel bedrijven en particulieren. Daarnaast is ze board-director geweest bij Global Credit Data (2012-2016), een non-profit stichting die banken ondersteunt door het delen van data en kennis rond kredietrisico’s en, sinds 2017, is Claire lid van de Raad van Toezicht van Solidaridad Europa (fairtrade en duurzaamheid).
Orvo Pels
Verandering is de enige constante en Orvo kan mensen en organisaties ondersteunen bij transformaties. Daarbij is hij innovatief en oplossingsgericht. Gedurende zijn loopbaan heeft hij op intuïtieve wijze aandacht gehad voor duurzaamheid en in de afgelopen 6 jaar heeft hij zich volledig gericht op realisatie van de klimaatdoelstellingen.
In 2021 is Orvo gestart met een programma om ondernemers en directies te begeleiden bij het bepalen van een strategie op duurzaamheid en de daadwerkelijke realisatie ervan.
Hij heeft de overtuiging dat de mensen het verschil maken. Als de mensen begrijpen wat anders moet en waarom, dan is het leuk om die doelstellingen te behalen.
Rondleiding door PRIVA Growth Lab
Priva creëert slimme technologieën voor het aansturen van het klimaat en processen in kassen en gebouwen. Maar de waarde van de innovaties wordt eigenlijk pas echt zichtbaar in de omgeving waarin zij hun werk doen. En dat is precies waar ons Growth Lab voor bedoeld is. Het is de plek waar de oplossingen tot leven komen en waar je kennis kunt maken met de nieuwste innovaties op het gebied van klimaat-, proces- en gebouwautomatisering.
Tijdens het event hebben wij de gelegenheid geïnspireerd te worden in het Growth Lab en te ontdekken hoe jij jouw gebouw toekomstbestendig kunt maken.
Gerelateerde events
Word NEVAP lid
Sluit je aan en maak gebruik van de voordelen die het NEVAP lidmaatschap je biedt. Krijg onbeperkt toegang tot onze informatiebronnen en kom in contact met een van je aangesloten collega’s.