Ga door naar hoofdcontent
EventsKennisplein op PROVADA 2023

Kennisplein op PROVADA 2023

Categorie
Datum13 juni 2023 - 15 juni 2023
Tijd10:00 - 19:00 uur
LocatieRAI Amsterdam
Dit evenement is al geweest.
Afbeelding Kennisplein op PROVADA 2023

KERN, NEVAP en de Amsterdam School of Real Estate realiseren in hal 12 het Kennisplein tijdens PROVADA 2023.
Daarmee bieden wij onze partners, leden, relaties, studenten en belangstellenden een plek op de grootste vastgoedbeurs van Nederland om te ontmoeten, te netwerken en kennis te delen.

Gedurende drie dagen worden er 14 inhoudelijke sessies verzorgd in het theater op de stand. De sessies verzorgd door onze partners, leden en docenten zijn zorgvuldig samengesteld en beloven een schat aan waardevolle inzichten en informatie over diverse onderwerpen binnen de vastgoedsector. Of je nu geïnteresseerd bent in baanbrekende trends, innovatieve technologieën, duurzame ontwikkelingen of strategische benaderingen.

Zo zijn er sessies van
NEVAP-leden: Energy Bridge, Yellow Concepts, Adviesbureau DWA, Amsterdam School of Real Estate, Kern – Centrum voor vastgoedprofessionals en Area of People.
KERN-leden: HevoFame, Sweco, Areaal Advies, Urban Solutions Marketing B.V., FanWork Marketing, Perfect Place, Wiebenga consultants en de Retailagenda,

Daarnaast worden er ontbijtsessies en borrels georganiseerd en is er volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. We kijken uit naar drie inspirerende dagen vol ontmoetingen, netwerkmogelijkheden en waardevolle kennisdeling op PROVADA 2023!

De ontbijtsessies worden verzorgd door Kern – Centrum voor vastgoedprofessionals, Urban Solutions Marketing B.V., en
a.s.r. real estate i.s.m. NEVAP en Amsterdam School of Real Estate.

Bezoek ook de 5 stands van H.O.D. Nederland, Energy Bridge, Area of People, Adviesbureau DWA en Amsterdam School of Real Estate

De stand wordt ‘groen aangekleed’ door Blooming Buildings.

Informatie over het programma staat onderstaand beschreven.

DINSDAG 13 JUNI

PROGRAMMA Kennisplein NEVAP/KERN/Amsterdam School of Real Estate – op dinsdag 13 juni

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

KERN Ontbijtsessie – City Center Tilburg – winnaar van de Kern Jaarprijs 2023

Tijd09:00 uur

Netwerkontbijt en sessie voor Kern leden en op uitnodiging over de winnaar van de Kern Jaarprijs 2023 – City Center Tilburg. Over de achtergrond, de ontwikkelingsgeschiedenis en het functioneren van dit project dat de identiteit en aantrekkelijkheid van de Tilburgse binnenstad grondig heeft versterkt. Een mooi voorbeeld waarbij gemeente, investeerder, en ontwikkelaar de handen ineen hebben geslagen.

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

KERN: Werken aan vitale centrumgebieden

Tijd10:15 uur

Tour d’Horizon door Straat-o-loog Pim van den Berg (Perspectives) over de kansen die centrumgebieden bieden, wat er zoal benut wordt en waar kansen worden gemist.

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

HevoFame : Hoe draagt het ‘huis voor de stad’ bij aan een vitale stadskern?

Tijd11:00 uur

Michiel Otto, directeur bij HEVO, geeft een inspirerende lezing over de transformatie van het traditionele gemeentehuis naar het concept ‘Huis voor de Stad’. In die visie wordt een maatschappelijke ontmoetingsplek voor zorg, onderwijs, cultuur, veiligheid, werk & inkomen en lokaal ondernemen ingevlochten in de plaatselijke voorzieningenstructuur.

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Sweco: Lancering handboek kooporiëntaties 2023: bevindingen in een notendop

Tijd12:00 uur

Een actualisatie van het niet genoeg te prijzen werk van E.J. Bolt was hard nodig. Sinds zijn laatste publicatie in 2003 is er geen echte opvolger geweest, maar de winkelmarkt en het consumentengedrag is sindsdien aanzienlijk veranderd. Werk aan de winkel dus! En zo sloot Sweco de handen ineen met I&O Research en BRO. Gezamenlijk hebben zij het handboek kooporiëntaties 2023 ontwikkeld. De toegevoegde waarde van het handboek is groot: het levert een belangrijke bijdrage aan een verantwoorde programmering van nieuwe stedelijke (winkel)ontwikkelingen. Het helpt eenduidige en verantwoorde keuzes te maken in distributieplanologisch onderzoek als het gaat om een realistische koopkrachtbinding en -toevloeiing. Op basis van de meest recente grote Koopstromenonderzoeken zijn er voor het handboek op het niveau van woonplaatsen kengetallen geproduceerd die onmisbaar zijn voor zowel private sector als de publieke sector. Tijdens de lancering van het handboek nemen Aart Jan van Duren van Sweco en Robin van Lieshout van BRO je mee in de belangrijkste conclusies van de analyses. Zij beantwoorden onder meer de volgende vragen:  Welke veranderingen zien we in de fysieke oriëntaties sinds 2003? Welke indicatoren hebben de meeste invloed op de kooporiëntaties? Welke impact heeft online sinds 2003 op de fysieke oriëntaties gehad?

Sprekers: Aart Jan van Duren, Leading Expert Winkelen bij Sweco; Robin van Lieshout, Senior adviseur Retail & Smart Cities bij BRO

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Energy Bridge: Uw kantoor snel naar Paris Proof tijdens natuurlijke vervangingsmomenten: eenvoudig, betaalbaar en rendabel.

Tijd13:00 uur

Steeds meer eigenaren en gebruikers willen een duurzaam kantoor: om aan klimaatdoelstellingen te voldoen en voor lagere energiekosten.

Vervangingsmomenten van installaties zijn hét moment om te verduurzamen. Jan-Maarten Elias en Martin Mooi laten met praktijkvoorbeelden zien welke grote sprongen er al worden gemaakt. En welke stappen er verder tijdens natuurlijke momenten gebruikt kunnen worden om naar een Paris Proof-kantoor te komen. Daarbij wordt de split-incentive gelijk opgelost.

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Yellow Concepts: City Utopia: nieuwe concepten voor de stad van morgen

Tijd14:00 uur

Hoe ziet de ideale stad eruit? Welke concepten voor woningen, kantoren, restaurants, ziekenhuizen en winkelcentra maken mensen gezonder en gelukkiger?

Het zijn vragen die je terugbrengen naar het begin. Naar het concept. Met concepting breng je verlangens en belangen samen. Met aandacht voor de bewuste en onbewuste behoeften van mensen, flora en fauna. Zo creëer je een stad waarin ecologisch, maatschappelijk en economisch rendement het resultaat is.

Word een uur lang geïnspireerd met rake cases uit binnen- en buitenland en krijg antwoorden op de ‘hoe vraag’ van Lot Frijling (Yellow Concepts).

Ontdek hoe je met lef en liefde City Utopia ontwikkelt.

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Areaal : Het ideale duurzame centrumgebied, concrete stappen tot succes!

Tijd15:00 uur

Welke stappen moet je zetten om tot een duurzaam en toekomstgericht centrumgebied te komen? Wij zochten uit wat wel (en niet) werkt! Areaal Advies heeft verschillende aansprekende voorbeelden van duurzame centrumgebieden geanalyseerd en de succes- en risicofactoren in kaart gebracht. Dit hebben we gedaan op basis van onze 4 pijlers: Vastgoed, Duurzame Bezoekerseconomie, Ruimtelijke Economie en Duurzaamheid & Energietransitie. In deze sessie presenteren wij de uitkomsten, geven wij u inzicht in de randvoorwaarden voor het creëren van een duurzaam centrumgebied en laten wij zien hoe een duurzaam centrumgebied er volgens ons uit ziet. Aan de hand van aansprekende voorbeelden komen we tot een integrale aanpak voor een ‘ideaal duurzaam centrumgebied’ waarin we alle succes- en risicofactoren prijsgeven.

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

KERN: Pimpen & Krimpen? Hoe kun je, ook in 2023, bestaande winkelcentra succesvol transformeren?

Tijd16:00 uur

Jos van Eldonk (architect) en Marcel Dammers (ontwikkelaar) nemen je mee in de actuele problematiek bij de herontwikkeling van winkelcentra. Ze laten zien hoe je ook nu, met de transformatie van winkelcentrum de Aarhof in Alphen aan den Rijn als voorbeeld, toch een haalbaar plan kunt realiseren. Ook schetsen ze een methode om snel inzicht te krijgen in de ontwikkelpotentie van een locatie.

WOENSDAG 14 JUNI

PROGRAMMA Kennisplein NEVAP/KERN/Amsterdam School of Real estate – op woensdag 14 juni

Afbeelding voor Bas Haring

Kunstmatige Intelligentie is niet eng; kansen en bedreigingen in de vastgoedsector

Panelgesprek onder leiding van Bas Haring Bas Haring

De vraag is niet óf artificial intelligence (AI) ons werk gaat veranderen, maar hoe snel en hoe ingrijpend. Het vermogen om bij te blijven en om technologieën zoals ChatGPT te omarmen en toe te passen, maakt het verschil tussen succes en falen. Ook in onze vastgoedsector!

Laat je wakker schudden door Bas Haring – o.a. gepromoveerd in de Kunstmatige Intelligentie en hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden. En praat mee met ons panel van professionals uit de (winkel)vastgoedsector.

Georganiseerd door Urban Solutions.

Toegang alleen op inschrijving! – helaas is deze sessie reeds vol!

Afbeelding voor Ton Glashorst

DWA: Van complexiteit naar eenvoud AI en parametrisch ontwerpen in vastgoedontwikkeling en exploitatie

Door Ton Glashorst (DWA) Ton Glashorst
Tijd10:00 uur

De toenemende eisen aan gebouwen en hun invloed op de omgeving maken vastgoedontwikkeling complex. Deze complexiteit kan worden verminderd door gebruik te maken van AI en parametrisch ontwerpen, waardoor ontwerpers betere beslissingen kunnen nemen en tijd en geld kunnen besparen. In deze presentatie zullen we bespreken hoe deze technologieën werken en hoe ze kunnen worden geïmplementeerd in vastgoedontwikkeling en exploitatie.

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Fanwork: Hoe effectieve marketing zorgt voor meer bezoekers.

Tijd11:00 uur

We laten zien hoe effectieve marketing een winkelgebied zoals het “Winkelcentrum Boven ’t Y” in Amsterdam kan verbeteren. Door het toepassen van de juiste strategie, het creëren van structuur en het slim inzetten van middelen, heeft Boven ’t Y inzicht gekregen, een positievere sfeer gecreëerd en zelfs omzetrecords gevestigd.

Sprekers: Martijn Pas (Head of Community Management, MVGM), Daan Woudhuysen (Voorzitter ondernemersvereniging Boven ’t Y), Frank van der Steen (Marketingspecialist, FanWork Marketing)

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Perfect Place Holland: Bezoeker Booster

Tijd12:00 uur

Bezoeker Booster: Een 7 stappen model waarin inzichten in bezoekers, kennis en creativiteit samen leiden tot een datagedreven aanpak om winkelgebieden te optimaliseren!

Het ene winkelgebied is het andere niet, maar allemaal hebben ze te maken met de uitdaging om consumenten te verleiden naar het winkelgebied te komen. Met de Bezoeker Booster hebben we een slimme manier gevonden om dit te doen. We vertellen je graag hoe tijdens onze kennissessie woensdag 14 juni tussen 12:00 en 13:00.
Perfect Place, Bureau Buhrs en Whooz laten aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe je, met big data, profielen van bezoekers en creatieve marketing- en communicatie acties in 7 stappen komt tot optimalisaties en monitoring van winkelgebieden.

Het model versterkt ook de samenwerking tussen de verschillende stakeholders rond winkelgebieden. Want samenwerking is essentieel voor een succesvol winkelgebied! Kortom, een onmisbare kennissessie voor:

 • Gemeenten/eigenaren van winkelgebieden
 • Centrummanagers/assetmanagers
 • Citymarketing/Marketing
 • Winkeleigenaren

Sprekers:
Perfect Place: Anton Los
Whooz: Jan Louwris
Bureau Buhrs: Leonie van der Laan

Afbeelding voor Johannes van Bentum

Amsterdam School of Real Estate: Sustainable Investment docentendebat

Debat met: Hans op ’t Veld (Research Fellow en docent) en Boris van der Gijp (Directeur Vastgoed bij Achmea Real Estate en docent) onder leiding van Johannes van Bentum Johannes van Bentum
Tijd13:00 uur

Vastgoed biedt beleggers bij uitstek kansen voor het maken van impact. Drie docenten van de Amsterdam School of Real Estate, waaronder Hans op ’t Veld (Research Fellow en docent) en Boris van der Gijp (Directeur Vastgoed bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance en docent) gaan onder leiding van Johannes van Bentum in debat over de vraag duurzaamheidsregels daarbij helpen of juist hinderen. En wat gebeurt er met het ‘grijze’ vastgoed dat niet te vergroenen valt?

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Wiebenga Consultants: Herontwikkelen winkelgebieden met 100 eigenaren? Ja, het kan absoluut!

Tijd14:00 uur

Tijdens de presentatie lichten we het proces toe, de inhoud, het bereikte resultaat en de samenwerking met en de rol van de gemeente. Vervolgens gaan we interactief in gesprek met het publiek en beantwoorden we vragen.

De presentatie op het podium wordt verzorgd door:
• Robin van Gaal, gemeente Tilburg
• Toine Hooft, Sweco
• Daan Bours, wiebenga consultants

Als side kicks zullen in de zaal aanwezig zijn:
• Martijn Kanters, gemeente Tilburg
• Robert Dackus, wiebenga consultants

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Retailagenda: Impulsaanpak Winkelgebieden: Centrum Geleen – van leegstand naar experience center (sessie 1)

Tijd15:00 uur

Wat komt erbij kijken om een winkelgebied weer nieuw leven in te blazen? Gemeente Geleen pakt met behulp van de regeling Impulsaanpak Winkelgebieden de leegstand en verloedering in het centrum aan. Rond het kernwinkelgebied wordt een plek gecreëerd plek waar wonen, werken, onderzoeken, leren en ontspanning samenkomen. Lege panden krijgen onder meer een invulling als ‘experience center’. Dit doet de gemeente in samenwerking met industriegigant Chemelot en kenniscluster Brightlands Chemelot Campus. In deze sessie, georganiseerd door de Retailagenda en RVO, vertelt de gemeente over de kansen, aanpak en de rol van o.a. het Stadslab.

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Retailagenda: Impulsaanpak Winkelgebieden: Hoe Den Helder werkt aan een aantrekkelijk winkelhart (sessie 2) – AANSLUITEND BORREL

Tijd16:00 uur

Het stadshart van Den Helder heeft de afgelopen jaren al een enorme kwaliteitsimpuls gekregen, maar door het wegvallen van V&D mist het Stadshart nog altijd een belangrijke trekker. Met behulp van de regeling Impulsaanpak Winkelgebieden wordt winkelleegstand in de Kroonpassage aangepakt en krijgt het vroegere V&D-pand weer een passende invulling met woningen op de etages en retail in de plint.
In deze sessie, georganiseerd door de Retailagenda en RVO, vertelt de gemeente over de samenwerking, ontwikkeling en uit voering van het project.

DONDERDAG 15 JUNI

PROGRAMMA Kennisplein NEVAP/KERN/Amsterdam School of Real Estate – op donderdag 15 juni

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Meet & Greet a.s.r. real estate Breakfast: “werken & leren binnen Vastgoed” – mede mogelijk gemaakt door Amsterdam School of Real Estate en NEVAP

Tijd09:30 uur

Altijd al die ene vraag willen stellen aan een directeur, leidinggevende, medewerker van a.s.r. real estate? En wil je meer weten over het nooit eindigende pad in kennis en persoonlijke ontwikkeling gedurende je carrière binnen de vastgoedbranche?

Op de studentendag van PROVADA organiseren wij het Meet & Greet a.s.r. real estate Breakfast: “werken & leren binnen Vastgoed” – mede mogelijk gemaakt door Amsterdam School of Real Estate en NEVAP.

Dit is een uitgelezen kans voor studenten om onder genot van een heerlijk ontbijt van Vinoo Khandekar (Head of Research & Intelligence bij a.s.r. real estate) alles te weten te komen over carrièremogelijkheden in de wereld van vastgoed en in een informele setting kennis te maken met een directeur, leidinggevende, medewerker van a.s.r. real estate uit verschillende sectoren zoals research, retail, wonen, renewables en kantoren. Ook vertelt alumni Elise van Pieterson en studieadviseur Lot Slatman van de Amsterdam School of Real Estate hoe jij middels life long learning jouw kennis van vastgoed altijd door kan blijven ontwikkelen.

Daarnaast is het de gelegenheid om waardevolle connecties te leggen, je netwerk uit te breiden en te leren van ervaren professionals. Natuurlijk kun je jezelf ook presenteren aan potentiële werkgevers.

Aanwezig zijn:

 • Vinoo Khandekar – Head of Research & Intelligence
 • Edwin van de Woestijne – Managing Director Commercieel Vastgoed
 • Bart Vink – Fundmanager Renewables & ASR Dutch Prime Retail Fund
 • Ruud Roosen – Scienceparks
 • Patrick de Baat – Sustainability manager
 • Pieter Vandeginste- Fund Director ASR Dutch Mobility Office Fund
 • Robbert van Dijk – Managing Director Residential

Ben je geïnteresseerd hierbij aanwezig te zijn? Laat dit weten via https://nevap.nl/aanmeldformulier-a-s-r-studenten-speeddate-ontbijt/
Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt!

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

KERN: Commissie Samenwerking Overheid Markt. De gemeente als vastgoedpartij – de voor- en nadelen vanuit een concrete casus

Tijd11:00 uur

De Kern-commissie ‘Samenwerking Overheid & Markt’ constateert dat overheden en marktpartijen steeds meer moeten samenwerken om tot noodzakelijke herontwikkelingen te komen. Noodzakelijk in relatie tot de levendigheid en leefbaarheid van gebieden. Steeds meer gemeenten treden daarbij op als vastgoedpartij, terwijl andere gemeenten pertinent tegen een dergelijke rol zijn. Aan de hand van een concrete centrumgebied casus gaan we het gesprek aan met een gemeente en private samenwerkingspartij om een antwoord te krijgen op de volgende vragen: Welke redenen rechtvaardigen het optreden als vastgoedpartij door gemeenten? Tegen welke problemen loopt een gemeente daarbij aan en welke voor- en nadelen zitten hier voor private partners aan vast? Hoe zorg je dat je andere projecten en samenwerkingstrajecten niet benadeeld?  Moderator: Marco Karssemakers van de gemeente Eindhoven en voorzitter van de Commissie ‘Samenwerking Overheid & Markt van Kern.

De sprekers zijn Udo de Goede (Bruning & De Goede) , Jan Westrik (Heerenveen) en Marco Karssemakers (Eindhoven).

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

KERN NewGen kennis- en netwerkbijeenkomst

Tijd12:00 uur

Kennis sessie door Kern NewGen, de young professionals van Kern.

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Area of People: Digitaal Micro-dorp als aanjager van sociale verbinding

Tijd13:00 uur

In de stadswijk Merwede willen we ontmoetingen en interactie tussen bewoners stimuleren. Niet alleen offline, maar ook online door middel van een digitale ontmoetingsplek. Dit bevordert de sociale cohesie en gezondheid van bewoners.

Area of People en Merwede LAB laten tijdens de Provada kennissessie zien hoe zij meer dan 10.000 bewoners van stadswijk Merwede met elkaar en met servicepartners verbinden via één digitaal platform, waarin ESG-doelstellingen meetbaar worden geborgd. We leggen uit hoe je op die manier al voor de bouw bewoners kunt betrekken en input kunt krijgen voor gebiedsservices zoals het deelvervoer. Ook gaan we in op hoe je de sociale infrastructuur tijdens de exploitatie kunt faciliteren, zodat bewoners en servicepartners samen kunnen werken aan een duurzame, sociale, actieve en gezonde wijk.

Kom langs en laat je inspireren!

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Vierders: Wat kan de vastgoedsector betekenen voor vitale centrumgebieden?

Tijd14:00 uur

Workshopsessie met onder meer René Vierkant (Vierders), Jos Sentel (Third Place).

Afbeelding voor Kennisplein op PROVADA 2023

Vastgoedsafari ‘Tour de PROVADA’

Tijd14:00 uur

Dynamis, hoofdsponsor van de grootste studieverenigingen vastgoed en makelaardij in Nederland, organiseert voor studenten een rondleiding over de PROVADA waarbij 2 of 3 van tourguides een groep van 10 tot 15 studenten rondleidt over de PROVADA en hen meeneemt in de traditie van het grootste Nederlandse vastgoedevent. Er worden 9 verschillende themarondleidingen georganiseerd. De studenten kiezen zelf met welke rondleiding ze willen meelopen (vol = vol). Tijdens iedere rondleiding worden 3 a 4 stands van PROVADA deelnemers bezocht, waaronder het Kennisplein.

Het Kennisplein is ingedeeld in de tour Technologie en innovatie.

Het programmaonderdeel wordt spoedig bekendgemaakt.