Ga door naar hoofdcontent
EventsNEVAP HBO Challenge 2021

NEVAP HBO Challenge 2021

Categorie
Datum7 oktober 2021
Tijd09:30 - 18:30 uur
LocatieVoormalige van Gaasbeek van Tiel Meubelfabriek te Culemborg
Dit evenement is al geweest.
Afbeelding NEVAP HBO Challenge 2021

Wat is de NEVAP HBO Challenge?

De NEVAP HBO Challenge betreft een casus die door studenten wordt uitgevoerd. Op deze dag wordt het leerveld gekoppeld aan het werkveld. Waarbij de kennismaking tussen deze twee groepen op een, voor beiden kanten, relevante en leerzame manier tot stand kan komen. De dag zal plaatsvinden op de te transformeren locatie die de casus vormt voor de studenten.

Deelname aan de Challenge staat open voor 3e of 4e jaars studenten van HBO instellingen van opleidingen Vastgoed en Makelaardij, Facility and Real Estate Management, Facility Management en Built Environment (o.a. Assetmanagement). Gedurende de dag werken de studenten in teams, met medewerking van een coach uit het werkveld, aan de opdracht. Aan het eind van de dag presenteren de studenten het plan aan een jury en de leden van NEVAP in de vorm van een korte presentatie. 

De Casus

De casus van de HBO Challenge betreft het bedenken van een waardevolle, toekomstgerichte en duurzame invulling van een markant industrieel fabrieksgebouw in het midden van Nederland. In de directe omgeving zijn uitbreidingsmogelijkheden en een herontwikkelingsvraag vanuit de gemeente. Het object bevindt zich in de directe omgeving van het stationsgebied waar het niet alleen een vertrek- en aankomstpunt van openbaar vervoer betreft maar een plek van bedrijvigheid, vermaak, en woonomgeving moet gaan worden.

voormalige Van Gaasbeek van Tiel Meubelfabriek

Gemeentelijk monument voormalige Van Gaasbeek & Van Tiel Meubelindustrie

Op de hoek van de Parallelweg West/Beesdseweg in Culemborg staat het markante fabrieksgebouw waarin tot de zomer van 2016 Van Gaasbeek & Van Tiel Meubelindustrie was gehuisvest. Dit industrieel gebouw stamt uit 1953 en gaf tot 1969 onderdak aan eerst een bloeiend textielbedrijf en vanaf 1969 betrok de vermaarde meubelmakers familie Van Gaasbeek Van Tiel dit pand. Na hun start in 1847 in de binnenstad was het voor hen een uitgekiende kans hun meubelexploitatie op deze plek verder uit te breiden. Vanaf toen breidde Van Gaasbeek & Van Tiel het pand uit tot een heel aanzienlijk complex zoals we het nu kennen. Dit voormalig fabrieksgebouw wordt momenteel in delen verhuurd aan bevlogen makers met een connectie met sociaal, creatief en maakindustrie én voor grootste deel met de oorspronkelijke functie van het gebouw – de meubelmakerij.

Op dit moment wordt door de gemeente een verkenning uitgevoerd (voorbereidingsbesluit) naar de transformatie van een gedeelte van het bedrijventerrein Pavijen I – waar het object van Van Gaasbeek & Van Tiel onderdeel van uitmaakt – naar wonen. Hiervoor is het grondeigendom geanalyseerd, zijn vergunde en planologische milieuzones in kaart gebracht en zijn oriënterende gesprekken gevoerd met bedrijven die in het gebied van de verkenning liggen. Gemeente, provincie en NS zijn hierbij betrokken. De casus wordt gebouwd om de toekomstbestendigheid van het gebouw met het oog op alle mogelijkheden van de directe omgeving en deel van het gebouw voor een nieuwe bestemming, wonen. Bedenk een toekomstbestendige invulling die financieel, maatschappelijk én duurzaam rendeert voor het industriële gebouw van de voormalige Van Gaasbeek & Van Tiel meubelfabriek in Culemborg.

NEVAP HBO Challenge

Afbeelding voor NEVAP HBO Challenge 2021

Ontvangst studenten

Tijd09:30 uur
Afbeelding voor NEVAP HBO Challenge 2021

Welkom en presentatie over het object

Tijd10:00 uur
Afbeelding voor Karin van der Ven

Werken aan de kernbegrippen van de opdracht

Met hulp van de vier coaches gaan de studenteteams aan de slag met de casus Karin van der Ven en Jorg de Jonge
Tijd10:30 uur
Afbeelding voor NEVAP HBO Challenge 2021

Inspiratiecollege ‘conceptontwikkeling’

Tijd13:00 uur
Afbeelding voor NEVAP HBO Challenge 2021

Ontvangst NEVAP leden

Tijd14:00 uur
Afbeelding voor NEVAP HBO Challenge 2021

Inspiratiecollege ‘de kunst van conceptontwikkeling’

Tijd14:30 uur
Afbeelding voor Robert van Ieperen

‘In gesprek met’…. de drie juryleden van de HBO Challenge.

Lieke Bienfait gaat in gesprek met Robert van Ieperen
Tijd15:00 uur
Afbeelding voor NEVAP HBO Challenge 2021

Koffie en thee break in de werkruimte van de studenten en gelegenheid bekijken en bespreken uitwerkingen met studenten

Tijd15:30 uur
Afbeelding voor NEVAP HBO Challenge 2021

Pitches van studenten

Tijd16:30 uur
Afbeelding voor NEVAP HBO Challenge 2021

Stemming publieksprijs

Tijd17:15 uur
Afbeelding voor Robert van Ieperen

Jury aan het woord

Tijd17:20 uur
Afbeelding voor NEVAP HBO Challenge 2021

Bekendmaking winnaars NEVAP HBO Challenge 2021

Tijd17:25 uur