Ga door naar hoofdcontent
NieuwsCirculaire renovatie: ervaringen van de Alliantie

Circulaire renovatie: ervaringen van de Alliantie

Dinsdag 10 mei 2022Afbeelding Circulaire renovatie: ervaringen van de Alliantie

De circulaire renovatie van portiekwoningen uit de jaren 50 was voor de Alliantie een leerzame ervaring. Door niet te slopen maar te renoveren is al 25% CO₂ bespaard. Én de woningen hebben energielabel B dankzij isolatie van gevels, vloeren en daken, installatie van zonnepanelen en aansluiting op het lokale warmtenet.

Om circulaire stappen te zetten zijn, op initiatief van Logchies Renovatie & Onderhoud, bij het project 17 mogelijke circulaire alternatieven onderzocht. Uiteindelijk zijn er drie gekozen:

  • Dakbedekking: er is gekozen voor mechanische bevestiging van de bitumen-laag, in plaats van branden. Hierdoor is deze na 30 jaar eenvoudig te vervangen en kan dan weer 30 jaar mee. 
  • Refurbished sanitair: voor het sanitair in de 20 proefwoningen is gebruikt sanitair uit de overige woningen van het complex geselecteerd. Dit is gereinigd en waar nodig opnieuw geglazuurd. 
  • Circulaire keukens: bij een aantal woningen zijn keukens geplaatst van gezonde materialen. Dit zijn materialen zonder vluchtige organische stoffen en formaldehyde. Deze zijn later als grondstof weer herbruikbaar. De keukens zijn modulair opgebouwd en per paneel remontabel.