Ga door naar hoofdcontent
NieuwsDe drie vragen aan… Nicole Maarsen (strategic advisor Home.Earth)

De drie vragen aan… Nicole Maarsen (strategic advisor Home.Earth)

Dinsdag 15 maart 2022Afbeelding De drie vragen aan… Nicole Maarsen (strategic advisor Home.Earth)

De Hogeschool van Rotterdam is op 24 maart a.s. het decor voor het NEVAP-event Cities & Buildings. Voorafgaand aan deze inspirerende sessie wordt een exclusieve rondleiding gegeven door een uniek stukje Rotterdam: ‘Little C’. Hoewel dit al genoeg reden is om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst, geven we er nog minstens drie! Onze keynote sprekers en hun verhaal welteverstaan: Nicole Maarsen, Nico Wissing en Shahid Talib.

We vroegen hen alvast het hemd van het lijf in de rubriek ‘De drie vragen aan…’.
In dit artikel geven we het woord aan Nicole Maarsen.

 1. Kun je een tipje van de sluier oplichten van wat we mogen verwachten van jouw keynote?

  “Als je als lange termijninvesteerder de ambitie hebt om People & Planet-positief te handelen, waar begin je dan? Ik geef handvatten in wat je kunt doen en hoe wij binnen Home.Earth dat proberen waar te maken. Het gaat over sociaal ondernemen in vastgoed en daar horen andere vragen bij die je aan architecten, bouwers en beheerders stelt om uiteindelijk inclusieve steden en duurzaam/betaalbaar wonen mogelijk te maken.

  Als casus breng ik de visie van de ‘Doughnut economy’ in die ook de gemeente Amsterdam heeft omarmt. De stad wil daarmee de planetaire bovengrenzen en sociale ondergrenzen respecteren. Ik bespreek de kern van die visie, hoe wij binnen Home.Earth daarmee aan het werk zijn en probeer samen met de deelnemers te duiden waarom dit een uitdagende en innoverende reis is om dit mogelijk te maken.”

 1. Welke mogelijkheden zijn er nog meer om in actie te komen?

  “In feite kan iedereen die in de keten zit al iets doen. Architecten kunnen opdrachtgevers circulaire ontwerpperspectieven geven, property managers en onderhoudsbedrijven kunnen een programma van eisen opstellen met hun ervaring in onderhoudsperikelen. En iedereen kan verdienmodellen ontwikkelen die bijdragen aan meer inclusiviteit en duurzaamheid, met oog voor KPI’s die gaan over CO2, betaalbaarheid en absolute biodiversiteit.”
 1. Welke ontwikkelingen volg jij zelf op de voet?

  “Politieke ideeën en plannen; wat komt er (nu weer) op ons af en waarom is dat zo? Maar ook ben ik geïnteresseerd in de visies en acties van corporaties; nu het statutair een verplichting is om de bestaande voorraad te verduurzamen ben ik benieuwd naar hoe zij naar morgen, de nabije toekomst, kijken. Uiteraard houd ik ook innovaties in de bouwkolom in de gaten: van slopen en oogsten tot materiaalpaspoorten en de ontwikkelingen in de industrialisatie.”

Nicole Maarsen is strategic advisor & co-founder van Home.Earth waar gewerkt wordt aan het creëren van een beweging voor een echt inclusieve samenleving die bestaande overtuigingen uitdaagt en nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt, op het gebied van inclusieve stedelijke gebiedsontwikkeling.