Ga door naar hoofdcontent
NieuwsHergebruik van glas: onderzoek en toepassing bij The Natural Pavilion

Hergebruik van glas: onderzoek en toepassing bij The Natural Pavilion

Donderdag 19 januari 2023Afbeelding Hergebruik van glas: onderzoek en toepassing bij The Natural Pavilion

Afstudeerstagiair Irene Sofokleous onderzocht bij ABT de sterkte van verouderd glas. Wanneer kan oud glas hergebruikt worden? Zij werkte aan haar masterscriptie uitgevoerd aan de TU Delft in samenwerking met ABT, met de titel “Methodologie voor de voorspelling van de sterkte van natuurlijk verouderd glas op basis van oppervlaktefoutkarakterisering”.

Het doel van haar project was om inzicht te krijgen in de prestaties van verweerd, oud glas, met de nadruk op het verband tussen de defecten en de reststerkte. En onderzocht daarvoor het 55 jaar oude glas, dat werd gebruikt in The Natural Pavilion (Floriade 2022), samen met nieuw glas met vergelijkbare kenmerken, die zij als referentie gebruikte.

Momenteel ondergaan veel gebouwen renovaties en worden de bestaande glaselementen afgedankt omdat ze niet voldoen aan de nieuwste energieprestatie-eisen. Hierdoor neemt de glasverspilling toe en groeit de behoefte aan nieuw glas. Echter, de productie van glas, noch de recycling ervan zijn duurzame processen.

Meer lezen? Klik hier