Ga door naar hoofdcontent
NieuwsKennissessie: beplanting als snel renderende investering

Kennissessie: beplanting als snel renderende investering

Maandag 17 juni 2024Afbeelding Kennissessie: beplanting als snel renderende investering

Na afloop van de ledenvergadering op 22 mei verzorgden Blooming Buildings en Altera Vastgoed een Kennissessie over de snel renderende investering van beplanting. Vanwege de grote interesse in het onderwerp hebben zij tijdens PROVADA 2024 de kennissessie nogmaals gehouden op het Kennisplein.

In de sessie gingen Tanja van der Knoop (Blooming Buildings) en Erwin Wessels (Altera vastgoed) in op ESG (Environmental, Social en Governmental) strategie, waaronder klimaatadaptatie. 

Erwin Wessels (Chief Investment Officer Altera Vastgoed), gaf het belang van ESG voor Altera aan. Er wordt vanuit drie duurzaamheidspijlers naar gekeken:

  1. Duurzaam vastgoed
  2. Balans tussen belangen stakeholders en
  3. Verantwoord Management Platform.

Uit Erwins verhaal bleek dat ESG – maatregelen nog niet meegenomen worden in taxaties, maar dat het doorvoeren danwel uitblijven van deze maatregelen wel degelijk te zien is in de waarde van het vastgoed. Én in overige kosten, zoals die van verzekeringen. Het belang van klimaatadaptatie als onderdeel van ESG illustreerde hij aan de hand van een voorbeeld. Een op gemeentegrond doorgebroken dam zette verleden jaar een parkeergarage onder water met als gevolg dat 120 auto’s total loss waren. Uiteindelijk resulteert dit in hogere verzekeringspremies.

Omdat het toepassen van beplanting één van de snelst en makkelijkst toe te passen middelen is om klimaatbestendig te worden is Altera begonnen met Blooming Buildings met een pilot van geïntegreerde beplanting aan de slag gegaan.
Tanja van der Knoop, directeur van Blooming Buildings, kon hier mooi op inhaken. Beplanting is een vaak over het hoofd gezien middel om de gebouwde omgeving klimaatbestendig te maken waaronder drastische hittereductie.

Tanja van der Knoop (Directeur Blooming Buildings) sprak ook in zijn algemeenheid over de toegevoegde waarde van goed groen. Deze is niet alleen esthetisch, maar ook sociaal en ecologisch. En financieel, zoals ook Erwin al liet zien en met verschillende voorbeelden werd toegelicht.

Goede beplanting rendeert: het zorgt voor minder leegstand, hogere productiviteit en gezondheid medewerkers en verhoogt de waarde van het vastgoed.

Beplanting heeft veel extra’s zoals hogere luchtkwaliteit, verbeterde akoestiek, basis voor biodiversiteit en is daarmee onderdeel van ESG. Hoe deze bewezen effecten praktisch ingevuld kunnen worden liet Tanja zien aan de hand van een aantal aansprekende cases, waaronder het Groot Handelsgebouw in Rotterdam en het Radboudumc in Nijmegen.

De slides van beide presentaties, met veel concrete facts & figures zijn voor leden in te zien via de onderstaande button.