Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSlim gebouw valt of staat met connectiviteit

Slim gebouw valt of staat met connectiviteit

Woensdag 1 maart 2023Afbeelding Slim gebouw valt of staat met connectiviteit

Op grond van de wet moet een gebouw bij oplevering de eigenschappen bezitten voor ‘normaal gebruik’. Het begrip ‘normaal gebruik’ is breed te interpreteren en verandert met de jaren. 
 Stel je voor: op de gang van een appartementencomplex voor senioren wordt een man onwel. Hij wil 112 bellen, maar er is geen mobiel bereik. Of de verwarmingsinstallatie van een slim kantoorgebouw werkt niet omdat de betonconstructie het signaal tussen de temperatuursensoren en de zendmast verhindert. Dit soort problemen kunnen ontstaan als aan de voorkant van een bouwproces onvoldoende is nagedacht over mobiel- en internetbereik voor de gebruiker.

Adviesbureau DWA en Poelmann van den Broek Advocaten trekken samen op om opdrachtgevers te behoeden voor ontevreden gebruikers en ingrijpend herstel achteraf.
Zonder mobiel bereik en internet kunnen we in dit tijdperk immers niet meer van ‘normaal gebruik’ spreken. Het brengt onze veiligheid in gevaar, slimme apparaten kunnen niet communiceren en ons werk ligt stil. Kopers en huurders vinden het dus terecht onacceptabel als er geen of onvoldoende bereik is.

Meer lezen? Klik hier!